MF DNES

Nevinen. Policista za tragickou smrt nemohl

- — Čeněk Třeček

PRAHA Městský soud v Praze potvrdil osvobozují­cí verdikt nad bývalým policistou Jiřím Tišlerem, který v roce 2012 střílel na Strakonick­é po prchajícím voze. Jeden z výstřelů zabil spolujezdk­yni. Tišler se hájil, že o ní nevěděl.

První verdikt padl letos na konci března. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 5 rozhodla, že nebylo prokázáno, že by Tišler cokoli zanedbal. Jeho jednání podle ní nebylo trestným činem, a zprostila ho proto obžaloby.

Proti rozsudku se odvolal státní zástupce, a to s odůvodnění­m, že policista neměl používat zbraň, protože „neměl dostatek informací“. Odvolací soud však opět rozhodl, že Tišler nepochybil. Připomněl, že ten v autě jel jako řidič a měl jiné starosti než detailně zkoumat, kdo je ve stíhaném voze. Nakonec střílel místo kolegy, který se po střetu s prchajícím autem nemohl dostat ven z vozu. „Je potřeba vzít v úvahu okolnosti, za kterých se situace odehrála. Byla tma, vozidlo mělo zatmavená skla, obžalovaný navíc řídil. Požadavek, aby v této situaci, a navíc během rychlé jízdy, vozidlo kontrolova­l více, je absurdní,“řekl v úterý soudce Václav Kašík.

Změnila se pouze jediná část původního rozsudku. Matka dívky žádala od Tišlera odškodné a soud první instance ji odkázal na občanskopr­ávní řízení. To nyní soud zrušil. Soudce Václav Kašík vysvětlil, že pokud zasahuje člen nějaké organizace, nelze žalovat jeho, ale pouze konkrétní organizaci.

Je to tragédie, konstatova­l již bývalý policista

Tišler verdikt uvítal. Je podle něj důležitý pro něj i celou policii. „Policisté budou vědět, že když postupují podle zákona, jak jsou vycvičeni, soud se jich zastane,“uvedl. I on připomněl, že se stala tragédie. Stále trvá na tom, že dívku v autě neviděl a neměl šanci ji zahlédnout.

Tišler už u policie nepracuje. „Tento případ mi zastavil kariérní postup,“uvedl dříve. V současnost­i působí v armádě.

Neštěstí se stalo 1. února 2012. Policejní hlídka se pokusila zastavit Václava Hlinovskéh­o v kradeném autě, ten však nezastavil. V ujíždějící­m Citroënu Berlingo byl s dívkou, která byla jeho přítelkyní. Oba si nedlouho před jízdou aplikovali pervitin. Hlinovský jel velmi riskantně, narazil do policejníh­o vozu a snažil se ujet. Přitom málem přejel Tišlera, který musel uskočit. I když policista po voze vystřelil, řidič ujel. Zastavil až po několika metrech a utekl. Uvnitř však zůstala mrtvá dívka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia