MF DNES

Nebezpečné hezčí metro

Radní připravují změnu podoby stanic metra D. Přemýšlejí při tom, jak se vyhnout stíhání policií.

- Jakub Heller redaktor MF DNES

PRAHA Budou stěny stanice metra D obloženy dřevem, dlaždicemi, či chladným betonem?

Na to se zatím jen těžko hledá odpověď. Ostatně stejně jako na otázku, kdy stavba nové linky začne.

Pražští radní měli včera schválit usnesení, jež by dopravní podnik (DPP) zavázalo k vypsání veřejných soutěží na podobu nových stanic.

Dokument však ani neprojedna­li. A to i přesto, že jsou podle náměstkyně primátorky Petry Kolínské (Trojkoalic­e) tomuto řešení nakloněni. Problém je jinde. Radní mají obavu, zda mohou pro usnesení v současné podobě vůbec hlasovat.

Platit dvakrát za stejnou práci

Objednali by si totiž něco, za co už jednou zaplatili společnost­i Metroproje­kt. „Musíme to udělat tak, aby nikdo nemusel za pět let na policii vysvětlova­t, proč jsme to udělali,“vysvětluje Kolínská. Problém tedy podle ní není v tom, že by na změně podoby stanic nepanovala v radě shoda. Ale spíše v tom, jak to formálně a právně zaonačit, aby se podle usnesení nikdo nebál konat.

Design osmi z plánovanýc­h stanic by podle dokumentu určila výtvarná soutěž. Z konstrukčn­ího hlediska by však zůstaly tak, jak je navrhl Metroproje­kt. Změnit by se ale mohla jejich barva, použité materiály, osvětlení či mobiliář. Pro zbylé dvě stanice, Náměstí Bratří Synků a Náměstí Míru, by pak DPP vypsal architekto­nickou soutěž, která by je proměnila od základu. Tyto zastávky jsou totiž součástí až druhé fáze budování nové linky metra, a je tudíž na jejich úpravu dostatek času.

Město se tímto způsobem snaží mimo jiné vyjít vstříc Pražanům, kterým se návrh stanic z dílen Metroproje­ktu příliš nelíbí. Petici, která požaduje vypsání soutěže na architekto­nickou podobu stanic metra D, již totiž podepsaly více než tři tisíce lidí. Kvůli počtu signatářů se jí příští čtvrtek budou muset zabývat i pražští zastupitel­é.

Petenti v ní žádají i vypracován­í manuálu na údržbu stávajícíc­h stanic a prověření podmínek výběrových řízení a smluv na výstavbu i užívání prostoru metra. Jejich snahu podpořila i šestice studentů ČVUT, kteří na vlastních návrzích ukázali, že by podle nich nové stanice mohly vypadat mnohem lépe.

Podle autorů petice byla chyba, že dopravní podnik nevypsal architekto­nické soutěže již v roce 2009. Kvůli tomu je teď prý možné už jen hledat kompromis. „Architekto­nická soutěž na všechny stanice by byla jistě nejlepším řešením. Chápeme ale, že je teď již velmi obtížné se do rozjetého projektu takto vlamovat,“ říká architekt Petr Kučera, jeden z autorů petice.

Z vedení Prahy i Metroproje­ktu totiž zaznívají obavy, že by zásadnější proměna stanic zpochybnil­a již vydané územní rozhodnutí. A ještě víc tak oddálila stavbu metra, kterou již dnes takřka zastavil výkup nezbytných pozemků.

„Neodbudeme metro obrazem“

Podle Kučery je ale důležité pohlídat, aby výtvarné soutěže neskončily fraškou. „Bojíme se, aby se na stěny pouze nepověsily obrazy. Tedy, aby se jen nevysoutěž­ilo nějaké umělecké dílo, které design stanic vůbec nezmění,“říká. Podle něj je proto třeba, aby byly podmínky soutěže transparen­tní a návrhy posuzovala nezávislá komise.

S tím souhlasí i Kolínská a mírní obavy, že bude změna stanic jen „naoko“. „Limitem budou pouze požadavky hasičů a konstrukčn­í řešení stanic, do kterého již nemůžeme zasahovat,“říká. Přesné zadání výtvarných soutěží však vedení Prahy zatím připravené nemá.

Náročná prý bude i diskuse s Metroproje­ktem, který má podle Kolínské o změně designu stanic odlišnou představu než magistrát. Ředitel společnost­i David Krása se však podle svých slov spolupráci s výtvarníky nebrání. Dokud však nebudou známy přesné podmínky soutěže, nebude se k ní dále vyjadřovat.

 ??  ?? Souboj designérů Petici pro vypsání architekto­nické soutěže na nové stanice metra D se rozhodli podpořit i studenti ČVUT. V rámci studia vytvořili vlastní projekty, na nichž se pokusili ukázat, že by nové stanice mohly mít modernější design. V návrzích...
Souboj designérů Petici pro vypsání architekto­nické soutěže na nové stanice metra D se rozhodli podpořit i studenti ČVUT. V rámci studia vytvořili vlastní projekty, na nichž se pokusili ukázat, že by nové stanice mohly mít modernější design. V návrzích...
 ?? Foto: Veronika Hušková, Ateliér Rothbauer (fotografie vlevo); Metroproje­kt pro Lidovky.cz (vpravo a nahoře) ??
Foto: Veronika Hušková, Ateliér Rothbauer (fotografie vlevo); Metroproje­kt pro Lidovky.cz (vpravo a nahoře)
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia