MF DNES

Únosce z garáže si točil pětileté dítě v pokojíčku

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Únosce Zdeněk Hryščenko, který v létě držel dívku a chlapce deset dní v upravené garáži v Ústí nad Labem, je ještě nebezpečně­jší, než se původně vědělo. Podle zjištění MF DNES před únosem vlezl jiným lidem na zahradu a oknem pozoroval jejich dcerku. Dokonce si ji natáčel.

„Mohu potvrdit, že si kamerou natáčel jednu konkrétní holčičku,“řekl vedoucí odboru obecné kriminalit­y severočesk­é policie Martin Charvát. Víc sdělit nechtěl.

Podle informací MF DNES to bylo ještě před únosem školáků. Rodiče asi pětileté dívenky vešli do dětského pokojíčku a za oknem zahlédli muže. Okamžitě vyběhli před dům, ale viděli už jenom postavu s kamerou, jak utíká pryč.

Jejich dům stojí na svahu jen pár desítek metrů od garáže Zdeňka Hryščenka, v níž byli 7. září nalezeni dva unesení školáci.

Policie si je jistá, že mužem s kamerou byl skutečně únosce. Záběry pětileté dívenky totiž později našla v jeho notebooku. Proč si je pořizoval, není jasné. Možná si jen chtěl dítě natočit, možná si vybíral oběť únosu. Pravdu ví jen on sám.

„S námi nemluví, vypovídal jen před soudem, když se rozhodoval­o o jeho vazbě,“podotkl Charvát.

Hryščenko unesl třináctile­tou dívku a o tři roky staršího chlapce 28. srpna. Rodina i policie po nich marně pátraly. Až 6. září rodičům chlapce přišel dopis. Jejich syn psal podle instrukcí únosce, že je v pořádku. Do dopisu se mu však podařilo dostat také informace o místě, kde jsou. Druhý den rodiče své děti našli a zavolali policii, která úkryt otevřela. Vyšetřován­í okolností únosu pokračuje.

Generální inspekce bezpečnost­ních sborů navíc prověřuje, jestli policisté udělali pro záchranu dětí všechno, co mohli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia