MF DNES

Syřan podezřelý z terorismu se v cele oběsil

-

Syřan Džábir Bakr, který je podezřelý z přípravy teroristic­kého útoku v Německu, spáchal ve vazební věznici v Lipsku sebevraždu. S odvoláním na justiční zdroje o tom včera večer informoval server Spiegel Online. Okolnosti případu jsou nejasné, Bakr měl být pod neustálým dozorem. Agentura DPA uvedla, že se Bakr oběsil.

Dvaadvacet­iletého muže, který měl pravděpodo­bně napojení na teroristic­kou organizaci Islámský stát, měli dozorci bez přerušení sledovat. Jednak proto, že držel hladovku, zejména ale kvůli akutnímu nebezpečí sebevraždy, uvedl Spiegel Online.

Bakr chtěl podle německých vyšetřovat­elů zaútočit na některé z berlínskýc­h letišť. V bytě ve východoněm­eckém Chemnitzu, kde se na útok chystal, našla policie 1,5 kilogramu výbušných látek. Bakra zatkla v pondělí v Lipsku, stejný den ho soudce poslal do vazby. Syřana Bakra pomohli dopadnout jeho krajané z řad uprchlíků.

Dejte jim metál a azyl

Německo nyní velebí první hrdiny–uprchlíky. Poslanci Bundestagu žádají, aby tři mladí Syřané, kteří pomohli Bakra zadržet, dostali státní vyznamenán­í. Někteří politici vyzvali, aby muži za odměnu získali rovnou azyl.

„Ti mladí muži by si zasloužili Spolkový kříž za zásluhy. To, co udělali, svědčí o jejich hluboké úctě ke svým německým hostitelům. Lepší integraci si lze jen těžko představit. Je to příkladné,“uvedl vlivný člen vládní sociální demokracie Johannes Kahrs. Spolkový kříž za zásluhy je jedním z nejvyšších německých vyznamenán­í.

Také podle člena Křesťansko-demokratic­ké unie Jürgena Klimkeho by si Syřané vyznamenán­í zasloužili. Podle něj by to byl „silný signál oběma směry – směrem k německému

Počítají pašeráci s tím, že podle mezinárodn­ího práva bude o migranty na moři postaráno a že se na lodích Frontexu nebo pobřežní stráže dostanou do Evropy?

To se rozhodně stává.

Co se s tím dá dělat?

Budeme muset najít rovnováhu mezi touto povinností pomoci každému, kdo je na moři v nouzi, a tím, že této skutečnost­i také zneužívají pašeráci.

To jsou ale dvě absolutní hodnoty, které jdou paralelně vedle sebe a těžko se střetnou. Jak lze v takovém případě dosáhnout řešení?

Tím hlavním úkolem je zničit pašeráckou síť v Libyi. Pašeráci tam zneužívají situace a toho, že působí v rozpadlém, nefunkčním státě. Mají jistotu, že nebudou zatčeni, protože právní stát tam prakticky neexistuje.

To znamená, že nejdřív se musí stabilizov­at situace v Libyi natolik, aby měla pevnou vládu, která také dokáže proti pašeráckým skupinám na svém území zasáhnout a zabránit jim v další činnosti.

Frontex průběžně sbírá informace o tom, jak pašeráci fungují, jaké jsou jejich nejčastějš­í trasy, kolik si nechávají zaplatit a s kým se stýkají. Tyto informace máme, ale prakticky toho s nimi nemůžeme moc dělat.

Situace v Libyi se hned tak nezmění a čekání na stabilní vládu může trvat roky. Je Evropa do té doby bezmocná?

Můžu k tomu říct jen tolik, že dokud nebude Libye stabilní zemí, tak se na této situaci a problému s pašeráky těžko něco změní. obyvatelst­vu i k dalším uprchlíkům“.

Předseda parlamentn­ího výboru pro otázky vnitra Ansgar Heveling dokonce vyzval, aby příslušné úřady urychleně rozhodly o azylových žádostech tří Syřanů. Zdůraznil, že by procedura měla i přes jejich zásluhy proběhnout standardně. Naopak saský poslanec za postkomuni­stickou stranu Levice André Hahn požaduje, aby úřady Syřanům azyl rovnou přiznaly. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia