MF DNES

Metanolová aféra zbytečně brzdí výpověď o alkoholism­u

-

Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Podobně jako pražské Divadlo v Celetné v Opilých i Švandovo divadlo uvedlo začátkem sezony inscenaci týkající se alkoholu. Ale zatímco prve jmenované se soustředil­o na bezprostře­dní výsledek opojení, kus smíchovské scény nazvaný Závislosti navzdory řeší dlouhodobé dopady, tedy problémy s alkoholism­em.

„Když pijeme, naše starosti spí. Nikdo není šťastný. Kromě opilců,“zazní mimo jiné v díle zdejšího uměleckého šéfa a režiséra Doda Gombára. Ve svém autorském kusu postavil do středu filmaře Jana (Robert Jašków), který se snaží proniknout mezi anonymní alkoholiky, aby o jejich trápení, jímž v minulosti taktéž prošel, natočil snímek.

Zmatený hláškař

Gombár poslal svého hrdinu částečně mimo scénu, aby si zde zapisoval poznámky a deklamoval, co herci před diváky hrají. Do děje vstupuje jen místy, takže částečně vidíme útržky scénáře v jeho hlavě. Jeho účast na dýchánku anonymních alkoholiků je nejlepší částí hry s břitkými dialogy. Gombár zde s tradiční hereckou podporou zdejšího ansámblu rozehrává minipříběh­y alkoholem stižených postav. David Punčochář hraje zhýralého otce, který roky zapíjí ztrátu ženy, v čemž se mu snaží bránit jeho dcera v podání Evy Josefíkové, Jacob Erftemeije­r bývalého cyklistick­ého závodníka, Bohdana Pavlíková nejistou ženu. Nejvděčněj­ší úlohu má však Tomáš Červinek jako zfetovaný pouliční muzikant. Ač úloha zmateného a hláškující­ho outsidera drží stále stejný mustr už od dob Samotářů, Červinek podává skvělý výkon, který doplňuje živou hrou na kytaru a looper.

Inscenace silně pracuje s motivy metanolové aféry. Vytahovat čtyři roky starou událost je však spíše na škodu, s ní spojené příběhy jinak zajímavou výpověď zbrzďují a připravují několik slepých uliček.

Jaksi na okraj se pak dějem míhá zajímavá symbolická postava Závislosti (Andrea Buršová), ke slovu se dostane až v „morrisonov­ském“závěru.

 ??  ??
 ?? Foto: A. Hrbková ?? Osamělá alkoholičk­a Hraje ji Bohdana Pavlíková.
Foto: A. Hrbková Osamělá alkoholičk­a Hraje ji Bohdana Pavlíková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia