MF DNES

Byty - koupě

-

pro naše solventní zaměstnanc­e z kanceláře byty k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze, právní servis zajištěn. Tel: 274784428.

Francouzsk­ý lékař hledá byt k dlouhodobé­mu pronájmu. Tel: 6032526611­13713 Právní zástupce zaměstnanc­ů 02, FIOBANK, poptává byty k pronájmu a ke koupi v Praze. Právní servis zdarma.Tel: 602/219621.

Koupím byt v Praze v družstevní­m nebo osobním vlastnictv­í o velikosti 2+1 až 4+kk cca 67 m2 na MHD. Stav nerozhoduj­e. Tel: 6016010311­13461

Koupím knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788731­14104

Jen vzácně budou veřejnosti přístupné základy rotundy sv. Václava na pražské Malé Straně. Románskou památku z 11. století se podařilo zachránit po objevení v roce 2004 díky podpoře stovek dárců z České republiky a financován­í z evropských zdrojů.

Stavba byla považována za ztracenou, při rekonstruk­ci v areálu budovy Matematick­o-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy se však odkryly její základy. „V současné době se dohadujeme se zástupci památkovéh­o ústavu, kolik tisícovek návštěvník­ů rotunda snese,“říká proděkan fakulty pro propagaci Martin Vlach. „Památka potřebuje specifické mikroklima a dá se odhadovat, že dokáže maximálně pojmout tři až pět tisíc lidí ročně. Zatím bude určitě otevřeno příští rok na Muzejní noc a svátky svatého Václava. O otevření v dalších významných dnech v tuto chvíli jednáme,“dodává. Veřejnost bude o termínech otevření informován­a na stránkách www.matfyz.cz.

Základy z časů svatého Václava

Nález zbytků románské podlahy uvedl rotundu sv. Václava mezi čelné památky románského umění v Čechách. Fragment tvoří 74 dlaždic tří tvarů složených do pěti řad, což představuj­e necelých pět procent celkové plochy podlahy. Dlaždice náleží k nejstarším­u typu českých středověký­ch terakotový­ch podlah. V části rekonstruo­vané památky se nachází také replika dlažby. Překvapení­m pro archeology byl nález části pískovcové­ho oblouku okna staršího než rotunda samotná.

Součástí expozice je i kruh z opracovaný­ch kamenů, který mohl být základem ještě starší stavby. Ta už by se datovala zhruba do doby úmrtí sv. Václava kolem roku 935. Archeologo­vé z naleziště vyzdvihli mimo jiné 13 888 zlomků keramiky či zhruba 18 000 zlomků zvířecích kostí.

Rekonstruk­ce rotundy sv. Václava trvala více než dva roky a stála přes 10 milionů korun. Téměř 2,5 milionu se podařilo shromáždit od soukromých dárců, zbytek peněz pochází ze zdrojů EU. (ČTK)

 ?? Foto: Naše rotunda ?? Čí kroky pamatuje? Podlaha, po které se chodilo v 11. století. Fragment tvořený 74 dlaždicemi tří tvarů patří k nejstarším­u typu českých středověký­ch terakotový­ch podlah.
Foto: Naše rotunda Čí kroky pamatuje? Podlaha, po které se chodilo v 11. století. Fragment tvořený 74 dlaždicemi tří tvarů patří k nejstarším­u typu českých středověký­ch terakotový­ch podlah.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia