MF DNES

Autoškola: Testy zdarma

Povolenou, nebo přiměřenou rychlostí?

-

Obstáli byste u testů v autoškole? Ověřte si, jak jste na tom se znalostmi předpisů, a zopakujte si, co dělat v náročných situacích.

Pokud si dáte do vyhledávač­e výraz „podzim“, dočkáte se během čtvrt sekundy jímavých obrázků jitřní mlhy, nostalgick­ého oparu nad lesem, jinovatky a mrholení nebo zlatých závějí spadaného listí. V ušáku s šálkem horkého čaje v ruce nádherná podívaná, s povinností vyrazit autem kamkoliv nepříjemná realita. Protože jízda za deště, při první námraze nebo sněhu i na mokrém listí si žádá disciplino­vaného řidiče, vzorně připravené auto, cvik a předvídavo­st. Jen se znalostí rychlostní­ch limitů byste ve zdraví daleko nedojeli.

„V podzimním počasí lze doporučit především zásadu Festina lente,“připomíná šéf BESIP Martin Farář latinské rčení, jehož český ekvivalent zní – Spěchej pomalu.

Co číhá za zatáčkou?

Závodní ambice tedy určitě nechte v garáži, zato s sebou přibalte dvojitou dávku předvídavo­sti. I když byste bez ní neměli vyjíždět nikdy, na podzim se hodí obzvlášť. „Záludností podzimního počasí je totiž proměnlivo­st podmínek. Je to jiné, než když v zimě máme stejnou vrstvu sněhu a podmínky se prakticky nemění. Na podzim prostě musíme počítat s tím, že během pár desítek metrů může být silnice namrzlá, klouzat, za zatáčkou být napadané listí,“vysvětluje Martin Farář, proč bývá právě říjen a listopad z celého roku, co se nehod týká, nejdramati­čtější. Abyste se neocitli i vy v policejní statistice, musíte si dávat zvlášť velký pozor při jízdě lesem, brzy ráno, kdy vás může zaskočit nečekaná námraza, nebo po mostech. „Vozovka je odspodu prochladlá a namrzlá,“objasňuje vedoucí BESIP. Ačkoliv zákon motoristům nařizuje, že musí mít auto přezuto na zimu až od 1. listopadu a za sněhu nebo náledí, vyplatí se zimní gumy a vzorky klidně už nyní. Jakmile se teplota začne povážlivě přibližova­t k nule, nebudou letní pneumatiky tak spolehlivé jako o prázdninác­h.

„Naše bezpečí je závislé na snížené adhezi, stavu i kvalitě pneumatik, ale také technickém stavu auta i našich schopnoste­ch,“vypočítává Martin Farář, co všechno může hrát při podzimních plískanicí­ch proti nám.

Jezděte defenzivně

Když mluví znalec českých řidičů o našich schopnoste­ch, má na mysli například to, že se byste se měli vyvarovat prudkých manévrů, zrychlován­í a hlavně brzdění. Pro- stě držet se pravidel toho, čemu se říká defenzivní jízda.

V nepříznivý­ch klimatický­ch podmínkách, jak nadneseně říkají odborníci podzimní slotě, vám tedy pomůže, pokud sešlápnete spojku ještě dřív, než se setkáte s louží, napadaným listím, zmrazky či sněhovou závějí. „Auto začne zpomalovat, zvýší se přítlak na přední nápravu a kola se také mohou samostatně odvalovat. Moderní auta nám díky ABS umožňují brzdit a současně řídit, protože se kola nezablokuj­í,“líčí výhody moderní techniky šéf BESIP.

Jak zvládnout smyk

Ovšem pozor, že se kola nezablokuj­í, ještě neznamená, že nemůžete dostat smyk. Víte, jak ho ustát bez následků? Mýtus šampionů–amatérů říká, že pomůže ruční brzda. Na to ovšem ihned zapomeňte. „To nedokáže ani mistr světa!“zdůrazňuje Martin Farář. Spolehlivě­jší je u vozů s předním náhonem vyšlápnout spojku, nebrzdit bezhlavě a volantem vyrovnávat vůz, aby zůstal na silnici. „Prudké brzdění je dobré až ve chvíli, kdy je náraz nevyhnutel­ný. Každé snížení rychlosti, byť o pár kilometrů v hodině, vám může zachránit život a zdraví,“dodává Farář a ještě připomene, že nejlepší je se podobným situacím vyhnout. Což znamená jezdit rychlostí přiměřenou, nikoliv povolenou.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia