MF DNES

Účet za vodu v bazénu vyletí o tisíce

Česku dochází podzemní voda a stát chce zamezit plýtvání. Cena za velký odběr vody drasticky stoupne.

- Pavel Švec reportér MF DNES

Napouštění bazénů se v budoucnu drasticky prodraží. Podle expertů je totiž nevyhnutel­né, aby se rodinám, které mají abnormálně vysokou spotřebu pitné vody, takové plýtvání mnohonásob­ně prodražilo. Kdo si v létě pravidelně vyměňuje vodu v bazénu, nezaplatí stovky korun jako dnes, ale tisíce.

Česko je totiž na tom se zásobami podzemní vody téměř nejhůř z celé Evropy.

Vodohospod­áři – kteří se inspiroval­i ve vyprahlém Izraeli – již připravují první krok. Hledají město, na němž by si to vyzkoušeli.

Odhalit plýtvání umožní moderní vodoměry s dálkovým odečtem vody. Ve chvíli, kdy domácnost překročí stanovený limit (například trojnásobe­k běžné spotřeby), vodoměry začnou automatick­y další litry počítat za vyšší cenu. Ostatně na podobném principu fungují elektroměr­y, které samy přepínají na levnější noční proud.

„Limit musí být nastaven velkoryse, aby bezpečně pokryl standardní spotřebu všech členů domácnosti. Plánované opatření je mířené třeba na ty, kteří si nesmyslně vyměňují dvacet kubíků vody v bazénu. Vůbec by se to nemělo dotknout běžného uživatele, ale jen těch, kteří mají luxusní nadspotřeb­u,“zdůrazňuje ředitel Výzkumného ústavu vodohospod­ářského T. G. Masaryka Mark Rieder.

„Scénář Izrael“je vhodné vyzkoušet v místech, kde jsou během suchých období problémy s dodávkami vody. „Oslovíme malé vodárenské společnost­i, které zásobují oblast řekněme velikosti okresního města, za jakých podmínek by pro ně toto opatření mělo ekonomický smysl,“popisuje Rieder. Nabízejí se tak například obce středního Posázaví či jižní Moravy a z těch větších třeba Rakovník.

Vyspělejší vodoměry – jež jsou asi dvakrát dražší než ty standardní – však již brzy chtějí vyzkoušet ve městě o poznání větším: bezmála stotisícov­ém Hradci Králové, který má rovněž během sucha problémy.

„Jde o součást plánu, jak šetřit s vodou. V tuto chvíli máme připravené výběrové řízení na instalaci dálkových odečtů vody zatím pouze na budovách škol. Pokud se tento záměr osvědčí, nabízí se jeho využití i pro další městské budovy,“vysvětluje mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

esko zažívá jeden velký paradox. Patří mezi první tři evropské země v počtu zahradních bazénů na jednoho obyvatele, zároveň je ale na tom v množství použitelný­ch zásob sladké vody na třetím nejhorším místě z celé Evropské unie.

Dnes platí, že cena vody je stejná nehledě na spotřebu. Výhledově by to mohlo fungovat jinak. Stát se chystá na situaci, že by vodu mnohonásob­ně zdražil těm, kteří s ní enormně plýtvají. Třeba právě při vyměňování vody ve svých bazénech. Nastavil by maximální denní limit pro domácnosti, a jakmile by jej překonaly, platily by za každý další litr mnohonásob­ně více.

Ovšem aby bylo možné nastavit dvě cenová pásma, musí se stávající vodoměry obměnit.

Podobný princip funguje v Izraeli a vodohospod­áři chtějí vyzkoušet, jestli je ho možné přenést i do tuzemských podmínek. Zatím hledají místo. „Původní idea byla taková, že při standardní výměně vodoměrů by se na některé z pilotních lokalit nainstalov­aly modernější vodoměry s dálkovým odečtem. Nyní hledáme první lokalitu, kde by do toho byli ochotni jít,“vysvětluje Mark Rieder, ředitel pražského Výzkumného ústavu vodohospod­ářského Tomáše G. Masaryka.

To ovšem nebude snadné. Vodohospod­ářské společnost­i provozují sítě za účelem zisku, tedy nepotřebuj­í, aby lidé šetřili s vodou, naopak jí potřebují prodat co nejvíce. „Nový systém by tak pro ně musel dávat ekonomický smysl, aby na něm netratily. Požádáme některé z provozovat­elů, aby spočítali, za jakých podmínek by to šlo,“doplňuje Rieder.

Neplýtvání zvýší cenu

Záměr, který se zamlouvá třeba i ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO), je poměrně razantní a musel by se kvůli němu měnit zákon. I proto lze očekávat velké politické třenice.

Zavedení dražších dálkově odečitatel­ných vodoměrů totiž zřejmě o něco zvýší i standardní cenu vody. Vodohospod­ářské společnost­i totiž budou chtít své vyšší náklady

Hledáme první lokalitu, kde by si nechali nainstalov­at moderní vodoměry s dálkovým odečtem.

a případné snížení spotřeby kompenzova­t. Že by je „utopily“ve svých maržích, očekávat nelze.

Ministerst­vo zemědělstv­í je k návrhu rezervovan­é. „Musela by být přehodnoce­na cenová regulace,“říká Markéta Ježková, mluvčí ministerst­va zemědělstv­í, v jehož gesci zdroje vody jsou. „Jako vhodný nástroj je z našeho pohledu možné omezení spotřeby vody v období sucha, a to pro činnosti, které nejsou nezbytné, což umožňuje současný zákon,“dodává.

Zákazy zalévání či napouštění bazénů, o nichž je řeč, poslední roky prožívají stovky českých obcí, ale mnohdy se míjejí účinkem. Lidé zkrátka zákaz nerespektu­jí a vodou plýtvají dál.

I proto se objevuje umírněnějš­í názor, že by se technologi­cky vyspělejší vodoměry přepínaly na dražší ceny jenom tam, kde by byl zrovna vyhlášen akutní stav sucha.

Povinnost využít dešťovou vodu

Autoři Zprávy o stavu vod z předloňské­ho roku odhadli, že Česko má pod zemí více než jednu miliardu kubíků vody, které je schopno využít. Podle expertů je to celkem dost, ovšem ani zdaleka ne tolik, abychom si mohli dovolit plýtvání.

I proto ministerst­vo životního prostředí připravilo novelu vodního zákona, která měla vodárnám zvednout poplatky za odběry podzemní vody. To je mělo donutit, aby se snažily co nejvíce využívat obecně méně kvalitní povrchovou vodu, jejíž čerpání je však paradoxně dražší.

Jenže šéf resortu Richard Brabec návrh krátce před krajskými volbami raději stáhl. Prý nechtěl, aby novelu političtí konkurenti zneužili v předvolebn­ím boji.

V Česku se za den spotřebuje průměrně necelých sto litrů vody na osobu. To není mnoho ani v porovnání se západními státy. I s ohledem na to, že do této sumy je započítána

veškerá spotřeba, tedy například i továren.

Přesto s přicházejí­cími suchými roky čeká Česko o vodu boj. Zdroje jsou totiž výhradně závislé na dostatku deště a zejména sněhu. Zřejmě se tak rovněž blíží chvíle, kdy budou mít stavebníci povinnost využívat u novostaveb vodu dešťovou i odpadní a tu pitnou šetřit.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ?? Pavel Švec reportér MF DNES
Pavel Švec reportér MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia