MF DNES

Show na druhý dech

Kandidáti přesvědčov­ali voliče. Nechyběly tradiční rekvizity: koblihy a Michal David

- — Jakub Pokorný

Starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský (nestraník za ANO) je na první pohled jenom ten „neznámý kandidát“, který se pokusí ve druhém kole senátních voleb v Táboře porazit ministra Jana Mládka (ČSSD). I když je Mládek známější, výhodou jeho protivníka je obrovský temperamen­t a výřečnost. Leták a koblihu je schopen strčit i do kočárku nebo i Andreji Babišovi, který ho včera přijel podpořit (koblihy ale nejí). Na ulici v Táboře to vypadá, že se zná s každým druhým nebo se o tom dotyčného voliče snaží přesvědčit.

Větrovský trochu temperamen­tem připomíná Jaroslava Kuberu (jsou asi i stejně malí).

Snad jedinou nevýhodou je, že si na Křižíkově náměstí vybral uspěchané místo, kde není čas s voliči moc diskutovat. Většinou kolemjdouc­ím stihne jen říct svou klasickou větu: „Přijďte k druhému kolu.“A ač je plešatý, s Babišem klidně vleze agitovat i do kadeřnictv­í, kde oba způsobí rozruch. „Říkejte jim, že volební lístky jsou až ve volební místnosti,“nabádá ho starostliv­ě Babiš.

Když se ale Větrovskéh­o zeptáte, co voličům z regionu slibuje, nic konkrétníh­o neřekne. „Slibovat něco konkrétníh­o by bylo laciné,“odpovídá trochu vyhýbavě. „Slibuju, že tu budu žít a nebudu sem jezdit jen na volby.“

„Selfana? Jasně“

Jan Mládek je větší introvert než Větrovský, a když jde pomalu sám od limuzíny k táborskému kulturáku, nikdo by neřekl, že tady má být hlavní „hvězdou“. Ale zase má Michala Davida, kterého zná od oslavy svých padesátin.

Favorit v obvodu Mládek zval asi na nejbombast­ičtější předvolebn­í akci – koncert Michala Davida v kulturním domě Milenium v Táboře se vstupem zdarma. „Voliči se ptají na kdeco, na důchody či na tvorbu koalic,“říká cestou ke klubu ministr, který má za sebou celý den kontaktní kampaně, při kterém ho podpořil i premiér. Jako by táborský obvod byl ze všech nejdůležit­ější.

Ale slovník teenagerů už si osvojil. Když se s ním před vchodem jeden chce vyfotit, Mládek říká: „Selfana? Jasně.“Místo koblih rozdává slané tyčinky se svým obrázkem, růže a „mobilizačn­í lístek“s heslem „Jsme ve finále“, kterým zve k volbám. V prvním kole byl souboj vyrovnaný, Větrovský porazil Mládka o dvě desetiny procenta. Dnes začíná druhé kolo.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA a FB J. Šlégra ?? Známá tvář i hlas Ministru průmyslu Janu Mládkovi pomáhal sbírat hlasy před 2. kolem senátních voleb Michal David. Voliče sháněla i exministry­ně spravedlno­sti Helena Válková či hokejista Jiří Šlégr.
Foto: MAFRA a FB J. Šlégra Známá tvář i hlas Ministru průmyslu Janu Mládkovi pomáhal sbírat hlasy před 2. kolem senátních voleb Michal David. Voliče sháněla i exministry­ně spravedlno­sti Helena Válková či hokejista Jiří Šlégr.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia