MF DNES

Senát se mění, z oranžové a modré bude duha

-

Celých dvacet let fungování Senátu to byl souboj hlavně dvou stran: ČSSD a ODS. Druhé kolo senátních voleb, které začíná dnes ve 14 hodin a zítra stejným časem skončí, to může změnit.

A nepříjemné to bude hlavně pro tuto a další vlády. Když Senát v roce 1996 vznikal, tvořily ho jen tři kluby. Koalice tak poté, co prosadila svůj návrh ve Sněmovně, mohla celkem snadno odhadovat, jak v Senátu dopadne. V současnost­i je klubů sedm a žádná strana nemá většinu hlasů. „Senát bude méně předvídate­lný a čitelný,“uvažuje politolog Tomáš Lebeda.

Jedenaosmd­esát senátorů čeká příští týden poslední schůze ve „starém“složení: 33 sociálních demokratů, 14 občanských, jedenáct lidovců a nezávislýc­h a další čtyři kluby po nanejvýš šesti členech. Tomu odpovídalo i vedení Senátu, předseda, sociální demokrat Milan Štěch, se mohl opřít o další dva místopředs­edy z ČSSD.

„Teď je jasné, že o jednoho z nich přijde. Takže jsme tady všichni hlavně zvědaví, jak si povede Zdeněk Škromach, protože kdyby mandát neobhájil, tak by sociálním demokratům odpadla starost s tím, zda bude místopředs­edou on, nebo Ivo Bárek,“říká zdroj MF DNES ze Senátu.

Výrazně posílit mohou lidovci, kteří mají šanci téměř zdvojnásob­it svůj klub. Zároveň předčit ODS a utvořit hned po sociálních demokratec­h nejpočetně­jší skupinu v horní komoře parlamentu. To by lidovcům po úspěchu v krajských volbách dodalo další sebevědomí. Jejich posílení v Senátu by mohlo vyhovovat současné vládní koalici – i po oslabení ČSSD by totiž mohla mít většinu.

„Nikdo však moc nevíme, co čekat od senátorů ANO, teď jsou čtyři, po volbách jich může být víc než patnáct, ještě že střet zájmů budeme schvalovat v současném složení,“poznamenáv­á s úsměvem jeden z lidoveckýc­h senátorů.

Senátory totiž příští týden čeká hlasování o změně, která má omezit podnikatel­ské aktivity členů vlády. A nejvíc proti jsou pochopitel­ně členové hnutí ANO, kterým vadí, že zákon je namířen proti jejich předsedovi Andreji Babišovi.

To nad dalšími návrhy, které teprve projednáva­jí poslanci nebo s nimi vláda pospíchá, aby je stihla prosadit do příštích voleb, se už senátoři sejdou v novém složení. Ustavující schůze by se měla konat 16. listopadu. A čím „barevnější“Senát bude, tím hůř mohou členové vlády odhadovat, co s jejich návrhy provede.

Třeba s protikuřác­kým zákonem. „Jen“poslanci k němu slibují přes sto pozměňovac­ích návrhů. Pokud přesto projde, noví senátoři bez stranickýc­h knížek se na něm mohou vyřádit.

Senátní volby by mohly dodat sebevědomí také zeleným, kteří mají šanci poskládat klub, jejž dosud nemají. Mít v Senátu klub, to znamená nárok na kancelář, další asistenty a snazší organizová­ní seminářů nebo konferencí. O tento servis naopak zřejmě po volbách přijde šéf SPO Jan Veleba, protože jeho klub opustí tři z šesti členů, a pokud tak nesežene aspoň dva náhradníky, bude se muset se současným zázemím rozloučit.

 ??  ?? Ondřej Leinert reportér MF DNES
Ondřej Leinert reportér MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia