MF DNES

Šlégr lovil voliče v dešti, Dernerová mezi seniory

- — Artur Janoušek

Drobný déšť se snáší na prostranst­ví před mosteckým magistráte­m. Lidé spěchají, aby se ukryli pod střechou obchodního domu Centrál, a mezi nimi prochází muž v doprovodu děvčat v oranžových tričkách a s deštníkem stejné barvy. Hokejová legenda Jiří Šlégr se snaží kolemjdouc­í přesvědčit, aby ho podpořili ve druhém kole senátních voleb.

Je úterý odpoledne a Šlégr postává v Mostě jako kandidát ČSSD. Pro kolemjdouc­í je však stále spíš hokejovou atrakcí než politikem.

„Ty jo, vidělas? To byl Šlégr,“říká užasle teenager své přítelkyni, když míjí volební štáb.

„Pane Šlégre, můžu se s vámi vyfotit?“žadoní mladík a okamžitě se postaví k bývalému hokejovému obránci, začne pózovat a zvedne palec ve vítězném gestu, zatímco jeho přítelkyně hledá na displeji mobilu nejlepší záběr.

„Přijďte prosím k volbám,“loučí se s nimi Šlégr. Zájmu si evidentně užívá. A pokud by snad někomu jeho hokejová minulost ušla, tomu napoví černožluté logo litvínovsk­ého týmu na Šlégrově bundě. Někteří lidé tuší, že mistr světa a olympijský vítěz má politické ambice. „Když to budete dělat jako hokej, tak to bude dobrý,“poznamená postarší muž. A hned slíbí, že Šlégrovi určitě dá hlas.

Šlégra do konce týdne čeká objíždění obcí na Mostecku, rozhovor v rozhlasu a v internetov­é televizi. Jeho štáb se chystá přihodit pár agitačních hesel na sociální sítě.

Proti hokejistov­i v „hokejce“

Zatímco hokejista rozmlouvá s voliči před magistráte­m, jeho soupeřka Alena Dernerová, která senátorský post obhajuje, o pár ulic dál agituje v klubu seniorů v dlouhém paneláku. Místní mu kvůli charakteri­stickému tvaru přezdívají hokejka. „Věřím, že jí dáte hlas,“pobízí zhruba stovku důchodců místopředs­eda Rady seniorů Alois Malý. Moderuje oslavu 90. narozenin členky klubu, které náhodou vyšly na volební týden.

„Doufám, že za vaší pomoci snad vyhraju,“říká Dernerová a následuje potlesk. Přestože tvrdí, že kampaň před druhým kolem senátních voleb nemá smysl a že účast bude ještě slabší než minulý víkend, i ji čeká série rozhovorů s novináři. Pro jistotu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia