MF DNES

Za střelbu na exekutora uložil soud dvanáctile­tý trest

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES — Jana Fuksová

Jak to vypadalo v soudní síni při procesech s rozvraceči, ale také, že se v socialisti­ckém Českoslove­nsku mléko prodávalo v pytlíku. Nový web v angličtině ukazuje cizincům, jak se u nás žilo pod vládou komunistic­ké strany.

To vše na dobových videích s titulky a také s anglickými komentáři. „Historický­ch publikací k této době je dost, jenže kolik z nich se k nim dostane?“ptá se Vojtěch Ripka, jeden z autorů webu a zároveň vedoucí oddělení vzdělávání v Ústavu pro studium totalitníc­h režimů.

Bylo dva týdny po Vánocích, devět hodin ráno, když do bytu v Napajedlec­h na Zlínsku přišli exekutoři, aby zabavili majetek dlužníkovi. Zvonili, bušili, volali a pak podle předpisů násilím vypáčili dveře. Běžná praxe právnické kanceláře se však změnila v drama. Po pár minutách se jeden exekutor ocitl tváří v tvář namířené zbrani a druhého minula střela jen o 70 centimetrů. Zhruba měsíc po spuštění má jejich web na kontě už na 18 tisíc návštěvník­ů.

„Hodně jsme testovali na studentech, co je pro ně srozumitel­né,“vysvětluje Ripka, jak vybírali materiály pro nový web. Velká část videí, která tímto sítem prošla, nakonec ukazuje spíš než politické dění každodenní život v tehdejším Českoslove­nsku.

„Pokud americký student slyšel něco o české historii, bylo to o roce 1968, o sametové revoluci nebo o Václavu Havlovi,“říká Američanka Llana Seelingero­vá, která pomáhala s výběrem obsahu. Řada videí, která se běžně používají k výuce v českých školách, mu smysl nedává prostě proto, že nerozumí kontextu. Proto například chybí na webu

„Jen shodou šťastných náhod nebyl zasažen, protože střela směřovala na životně důležité orgány,“zdůraznil ve své obžalobě státní zástupce Martin Malůš.

Za vyhrožován­í a pokus o vraždu si včera od Krajského soudu ve Zlíně odnesl sedmačtyři­cetiletý útočník Jaroslav Janota dvanáctile­tý trest. Rozsudek není pravomocný.

„Jen jsem se bránil, cítil jsem se v ohrožení života,“prohlásil Janota. Svou vinu nepopíral a uznával.

Exekutoři od něj na začátku letošního roku žádali zaplacení dluhu ve výši 70 tisíc korun. Několikrát ho kontaktova­li, ale neúspěšně. Nakonec přistoupil­i ke zpřístupně­ní bytu, tedy násilnému vniknutí, které zákon dovoluje. „Křičeli jsme jeho jméno, říkali jsme, že jsme exekutoři. Ale on se zamknul v pokoji,“popisoval jeden z exekutorů.

Janota se obhajoval tím, že po celou ky i jednotlivo­sti též rád koupím a platím nejvyšší ceny. Ihned, profesioná­lně, 24 hodin denně. Tel: 608709299 dobu byl v polospánku. Když exekutoři přišli, měl po noční směně. Zdůrazňova­l, že dělá fyzicky náročnou práci, po které se musí vyspat. V devět hodin ráno ho podle jeho slov z tvrdého spánku probudilo šramocení a hluk u dveří.

„Považoval jsem je za lupiče a následný výstřel měl být jen varovný. V bdělém stavu bych nic takového neudělal,“vysvětlova­l.

Soudkyně Iveta Šperlichov­á mu stavu, malé i velké. www.oldcarpets.cz Tel:603919206 E-mail: starekober­ce@seznam.cz. Sběratel11­1536

Zaplatím ihned a nejvíce! Staré mince - bankovky - medaile (a to i z dob KSČ) - odznaky - pohledy! Kupuji nejen mince zlaté a stříbrné, ale prakticky jakékoliv. Též neuspořáda­né a amatérské sbírky, či jednotlivé kusy. Sbírám též staré hodinky (náramkové i cibule) + řetízky k nim, bižuterii + šperky (hlavně s českými granáty - ale i jiné). Jsem dlouholetý soukromý,solventní sběratel - zaručeně platím ihned a nejvíce + Zdarma odhadnu, dle aktuálních katalogů + tržní ceny. A v případě vašeho zájmu ihned odkoupím. Přijedu rád kamkoliv - platba samozřejmě ihned. Telefon 7377779991­13499 záznam z Národního divadla z podpisu anticharty, i když by podle řady českých recenzentů chybět neměl. „Pro české publikum je to hodně silný obraz. Jenže když se na záznam díváte cizíma očima, nic vám neříká, že se to odehrává právě v Národním divadle, ani že ten, kdo tam tleská, namluvil večerníček. Když nevíte, kdo je Jan Werich, nechápete, jaký to má význam,“vysvětluje Karin Hoření.

Černá a bílá

Že to funguje, dokazuje i Llana Seelingero­vá. Z materiálů, které jsou na webu, tuto učitelku se zájmem o českou historii nejvíce zaujalo video o akci, při které jeden ze supermarke­tů vyrobil repliky ikonických výrobků ze socialisti­cké doby. „U nás v Americe je také retro populární, ale věci z minulosti nejsou spojené s jiným režimem. To pro mě bylo hodně zajímavé,“říká Llana Seelingero­vá. Web www.socialismr­ealised.eu takovými drobnými střípky zbavuje zjednoduše­ného pohledu na to, co se u nás dělo. „Řada cizinců si myslí, že tu bylo všechno špatně. Z reakcí, které máme, je pro ně třeba překvapení, neuvěřila. Podle odborníků z oboru klinické psychologi­e a psychiatri­e totiž v době útoku nebyl nijak dezoriento­vaný.

Muž netrpí ani žádnou duševní poruchou a zbraň, ze které střílel, držel legálně. Sousedé ho popisovali jako tichého neagresivn­ího muže.

Obhájkyně Soňa Kozlová připomínal­a, že dluhy si nenadělal vlastní nezodpověd­ností a že v práci ho vnímají jako spolehlivé­ho člověka. lustr, pěkný obraz, aj. věci vhodné do historické­ho interiéru. Tel: 603478873 Mail: (artia99@seznam.cz)

Koupím starožitno­sti, nejlépe celé pozůstalos­ti. Například: nábytek, hodiny, porcelán, obrazy, šavle, hračky aj. I takzvané haraburdí z půd. Odvoz a stěhování zajištěno. Platba v hotovosti. Tel.: 775045003 p. Hugo Kouřil, email: nabytek.kouril@seznam.cz

Koupím housle, violu, violoncell­o, kontrabas v jakémkoliv stavu. T: 7399075981­14340

Zařizuji když vidí video, na kterém staré ženy vzpomínají na začátky v zemědělské­m družstvu,“říká Llana Seelingero­vá.

Dá se ale tímto způsobem vysvětlit tak složitá a rozporupln­á doba, jako byla vláda komunistic­ké strany u nás? „Dobře. Nemají problém porozumět nostalgii, která je třeba právě s vyprávěním v této ukázce spojená. Ale překvapuje je to,“říká Karin Hoření. Ve srovnání s tím, jak se na tato videa dívají čeští studenti, tam přece jen rozdíl je. „České děti už možná nevědí, kdo byl Husák, ke všemu, co je spojené se socialisti­ckou minulostí, ale přistupují s jistou podezřívav­ostí. Stejně jako například Litevci nebo Ukrajinci,“říká Ripka.

Moderní česká historie je podle něj sice kontroverz­ní, ale jen do určité míry. „Když jsme web připravova­li, konzultova­li jsme toto pojetí se zahraniční­mi kolegy, mimo jiné i s profesorko­u Sirkkou Ahonenovou, která v druhé polovině 90. let dva roky učila v Bosně a Hercegovin­ě. Pokoušela se stejně jako my na webu o multipersp­ektivní přístup a studenti se v jednu chvíli vzbouřili, byly mezi nimi děti přímých obětí války. Česká moderní historie je sice složitá, takové napětí v ní ale přece jen není,“říká Ripka.

Nový web cizincům pomáhá pochopit život v komunismu.

Svůj dluh po několika dnech od incidentu zaplatil. I proto mu soudkyně uložila trest pod spodní hranicí trestní sazby, kdy mu hrozilo až dvacetilet­é vězení.

Tento případ byl prvním, kdy v praxi zasáhla plně vyzbrojená prvosledov­á hlídka. Policie je zavedla po tragédii v Uherském Brodě, kde duševně nemocný člověk zastřelil osm hostů restaurace. šperky i poškozené. T.: 6088683131­15252

 ?? Foto: ČTK Foto: František Vlček, MAFRA ?? Gustáv Husák byl jedním z hlavních symbolů normalizač­ní éry. Za Husákova vedení došlo k řadě personální­ch čistek. Autoři webu o české historii pro cizince Ilana Seelinger, Vojtěch Ripka a Karina Hoření.
Foto: ČTK Foto: František Vlček, MAFRA Gustáv Husák byl jedním z hlavních symbolů normalizač­ní éry. Za Husákova vedení došlo k řadě personální­ch čistek. Autoři webu o české historii pro cizince Ilana Seelinger, Vojtěch Ripka a Karina Hoření.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia