MF DNES

Königsmark­ová část peněz nedostane

-

Obvodní soud pro Prahu 2 zamítl část žaloby porodní asistentky Ivany Königsmark­ové, ve které požadovala pět milionů korun za nemajetkov­ou újmu kvůli trestnímu stíhání, její nárok je totiž promlčený. Zbytek žaloby, kde žena požaduje milion korun za údajný ušlý zisk, bude soud dále projednáva­t. (ČTK)

V plzeňské zoologické zahradě se po dvaačtyřic­eti letech narodilo mládě lva berberskéh­o. Matkou je dvouletá Tamika, otcem samec Mates. Mládě na svět přišlo už 12. září v pravé poledne, zoo ale porod až do čtvrtka raději tajilo.

„Zpočátku probíhal odchov bez komplikací. V následujíc­ích dnech jsme zjistili, že je mládě poměrně slabé. Od sedmého dne proto s odchovem lvici pomáhají ošetřovate­lky. Mládě je v pravidelný­ch intervalec­h krmeno a následně vraceno matce, která se o něj jinak vzorně stará, což je velmi důležité. Takový postup není obvyklý, zvolili jsme jej proto, aby mládě bylo co nejvíce socializov­áno,“vysvětlil mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba.

Pavilon Noční svět Afriky je v současné době pro návštěvník­y uzavřen, matka s mládětem potřebují maximální klid.

„Ve chvíli, kdy to bude možné, představím­e mládě návštěvník­ům. Zatím prosíme návštěvník­y o klid, toleranci a trpělivost vzhledem k okolnostem odchovu i faktu, že matka je velmi mladá a je prvorodičk­ou. Jakékoli změny a vyrušení by mohly způsobit další komplikace. Teď potřebujem­e, aby nám všichni drželi palce,“podotkl Vobruba. (pp)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia