MF DNES

Hasiči našli v sutinách mrtvého muže

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Je mu 39 let a právě se vrátil z vězení. Za mříže se dostal kvůli krádežím, které páchal opakovaně. Má dluhy za skoro půl milionu korun a na krku už nejméně jednu exekuci. Říkejme mu Alfons.

Přesně takhle vypadá podle statistiky nejčastějš­í recidivist­a-dlužník. Po návratu z vězení si Alfons sice našel práci, ale jeho příjem nestačí na to, aby dluhy splatil, ani na to, aby mohl vyhlásit osobní bankrot. Dnes totiž platí, že bez souhlasu věřitelů nelze zahájit oddlužení, pokud Hasiči v noci na včerejšek našli v Kladně mrtvého muže v sutinách domu, který se ve středu zřítil zřejmě po výbuchu plynu. Jeden zraněný je v nemocnici. Výbuch dům zdemoloval, hasiči museli zajistit i sousední budovu. Sutiny začali odklízet ručně, poté zapojili i speciální bagr. Podle informací ČTK byl osmašedesá­tiletý muž nalezen ve sklepě. Hasiči vyjížděli k výbuchu v části Kročehlavy ve středu před polednem. Na místě byl silně cítit plyn. (ČTK) jim dlužník nesplatí alespoň 30 procent ceny všech pohledávek. „A to včetně úroků a pokut,“podotýká ministr spravedlno­sti Robert Pelikán. „Dlužník neplatí jen za to, co si půjčil, ale za to, o kolik mu to časem naskákalo a na jak velké lichváře narazil,“dodal ministr.

Alfons se obrátí na agenturu, která slibuje, že mu pomůže dluhy vyřešit. Ve skutečnost­i z něj však tahá jen další peníze, dluhy narůstají. Alfons nakonec v exekuci přijde o byt, následně i o práci. Znovu krade a vrací se za mříže.

Ministerst­vo spravedlno­sti nyní přichází se dvěma novelami insolvenčn­ích zákonů, které mohou dlužníkům pomoci. A v důsledku i věřitelům. Návrhy se sice netýkají

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia