MF DNES

Fakta Kolik dluží Češi

-

pouze vězňů, ale propuštění trestanci tvoří početnou skupinu. Problémy s dluhy má 97 procent z nich, a to bývá častý důvod, proč se nakonec do vězení vracejí.

Pelikánova novela insolvenčn­ího zákona zruší hranici povinných 30 procent, osobní bankrot tudíž může vyhlásit každý. Zároveň přidává jiná pravidla a pojistky, aby si lidé nezačali lehkomysln­ě a bezhlavě půjčovat.

Například při oddlužení dotyčný přijde o majetek a zároveň bude i splácet. Dosud insolvenčn­í soudy stanovují jedno, nebo druhé.

„Prodá se majetek nad sto tisíc korun, prodej věcí nižší hodnoty není efektivní a nestačil by ani na náklady. Do prodeje nepůjde vybavení V červenci 2016 dlužily české domácnosti přes 1,4 bilionu Kč. To je o 8,8 miliardy korun víc než v červnu 2016. Půjčku má přes tři miliony Čechů, což je o jedno procento víc než před rokem. Početnou skupinu dlužníků tvoří

Problémy s dluhy má 97 procent z nich a přes 80 procent má za sebou i exekuce. Nejčastěji dluží kolem půl milionu korun a 53 procent z nich nedokáže dluhy řešit bez cizí pomoci. Zadluženos­t zvyšuje riziko recidivy, v Česku se za mříže vrací 70 procent vězňů. domácnosti, obydlí a věci, které dlužník potřebuje v zaměstnání,“řekl ministr.

Pak bude záležet na samotném dlužníkovi, jak dlouho bude splácet. Když se Alfons z úvodu článku bude snažit a splatí 50 procent do tří roků, bude oddlužen. Pokud to nestihne, bude splácet pět let, během nichž musí dát dohromady 30 procent. A když nebude schopen splatit ani to, bude splátkový kalendář trvat sedm roků.

Soud bude v průběhu oddlužován­í posuzovat dlužníkovy možnosti. Třeba když si Alfons najde lepší práci za vyšší plat, zaplatí sice víc, ale rychleji. Podle ministra Pelikána ho to bude motivovat zbavit se dluhů co nejrychlej­i. „Celou dobu ho

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia