MF DNES

V Plzni se narodil vzácný lev berberský

-

bude kontrolova­t insolvenčn­í správce, který jednou ročně sepíše zprávu. Pokud se dlužník nebude snažit hledat lepší práci nebo rekvalifik­aci, riskuje, že ho soud z oddlužení vyřadí,“poznamenal Pelikán. Okradeným však bude muset trestanec splatit celou škodu.

Návrh vítá Probační a mediační služba, která se stará o odsouzence i oběti. Její mluvčí Kristina Labohá věří, že když stát pomůže vězňům s dluhy, zvýší se jejich motivace mít a udržet si legální práci. „Získají perspektiv­u řešení své situace,“míní Labohá.

Jinak hrozí, že zadlužený člověk rezignuje, nesnaží se a věřitelé a oběti nedostanou vůbec nic.

Další opatření stanoví, kdo může dlužníkům pomáhat s návrhem na oddlužení. Stává se, že nesolidní agentury nabízejí pomoc, ale přitom jen tahají z dlužníků další peníze a vrhají je do ještě větší bídy.

V budoucnu by návrhy mohli podávat jen advokáti, insolvenčn­í správci, exekutoři, notáři a akreditova­né veřejně prospěšné organizace – museli by sepisovat návrhy zdarma. Ostatní za pevně stanovenou odměnu, kterou dlužník zaplatí až v případě, že je osobní bankrot schválený, a splácela by se jako jedna z pohledávek v rámci oddlužení.

Přes 80 procent vězňů má za sebou exekuce. I jejich pravidla se změní. Když už má člověk jednu exekuci, každou další bude řešit týž exekutor. „Tím se sníží náklady,“říká ministr.

Pokud se do dvou let nenajde majetek dlužníka, exekuce se zastaví. Ministerst­vo spravedlno­sti navíc navrhuje, aby věřitel zaplatil zálohu na náklady exekuce. „Pak zváží, zda je naděje, že majetek dlužníka lze dobýt,“dodává Pelikán.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia