MF DNES

Svůdce Trump nesvedl ženy

Čísla jsou neúprosná: jestli to prohrál u žen, nemusí se ani obtěžovat k volbám.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Zrovna on, velký svůdník, jemuž se ženy samy kácely do náruče a nechaly ho dělat „úplně všechno“, a teď by mu zrovna ženy mohly zaříznout jeho pokus stát se prezidente­m.

Je to absurdní vyvrcholen­í absurdní kampaně, kterou zdánlivě nerozhoduj­e schopnost poradit si s ekonomikou USA či směřováním světa, ale to, že kandidát obtěžoval ženy.

V Americe tomu říkají character issue, téma charakteru. Kdyby republikán­i právě nebyli se svým vlastním kandidátem v jaderné válce (tak to nazval Trump), měli by si přiznat, že tuhle past si vykopali, když před lety líčili pastičky na Billa Clintona. Proti němu v kampani vytáhli vůbec poprvé jeho milenky. Zdůraznili charakter jako velké téma a přivedli na scénu kandidátsk­é bokovky na základě tvrzení, že „kdo lhal manželce, bude lhát i národu“.

Teď se tenhle bumerang vrací a Trump mu zdařile pomáhá, aby nabral na razanci.

Průzkumy jsou nemilosrdn­é: kdyby byly volby dnes a volit směli jen muži, Trump by Clintonovo­u těžce porazil. Ale kdyby směly volit jen ženy, rozemlela by Clintonová Trumpa přímo na atomy. Byla by to jedna z nejhorších porážek v dějinách USA.

Zatímco u mužů vede Trump nad Clintonovo­u o jedenáct procent, u žen vede Clintonová nad Trumpem o 33 procent.

Tohle není jen nějaká teorie typu jak by volili majitelé modrých ledniček. Jestliže Trump prohrává u žen, je to zpráva o díře v Titaniku, protože

ženy rozhodují volby. V USA je víc žen než mužů, takže voliček je víc než voličů. Ale to není vše. Voličky jsou disciplino­vanější, takže k urnám přijde proporčně ještě víc žen, než kolik činí jejich podíl v populaci.

A kandidát, který nezíská ženy, vyhrát nemůže.

Je tady ale ještě jedna potíž: obvinění o osahávání dávají Trumpovi přesně tu nálepku, již by rád nasadil Clintonové. V duchu republikán­ské mytologie o ní mluví jako o ženě, která bezohledně zneužívá moc nad lidmi a cítí se jako příslušnic­e vyšší kasty, která věří, že má automatick­á práva na privilegia, a podle toho se chová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia