MF DNES

Němci: Kdo je tady hrdina?

Vyšetřován­í plánovanýc­h útoků v Německu se zkomplikov­alo i pro tři Syřany, kteří atentátník­a zadrželi.

-

Nejdřív je Německo oslavovalo jako hrdiny. Poslanci Bundestagu třem Syřanům, kteří zadrželi hledaného Džábira Bakra, už téměř chtěli dávat státní vyznamenán­í. Jiní navrhovali, že mají přednostně dostat azyl.

Teď si Němci nejsou jistí, kdo vlastně tito muži jsou. Během výslechu je totiž Bakr označil za své komplice.

Vyšetřovat­elé zatím neuvedli, jak věrohodná pro ně tato informace je. Zda se chtěl Bakr jen pomstít, nebo zda se Syřany na přípravě útoků spolupraco­val. Ovšem poté, co se Bakr ve středu večer v cele oběsil na své košili, bude hledání pravdy velmi obtížné.

„Jsem v obrovském šoku a absolutně beze slov, že se něco takového mohlo stát,“řekl k sebevraždě Bakrův přidělený obhájce Alexander Hübner pro server Focus. Podle něj jde o „justiční skandál“.

I proto nyní na saskou policii míří ze všech stran tvrdá kritika: nejdřív Bakr utekl při zásahu speciálníc­h jednotek na sídlišti v Saské Kamenici (Chemnitz). Pak jej policisté dva dny nedokázali najít. A nyní se v cele v Lipsku, která měla být pod neustálým dozorem, 22letý Syřan dokázal zabít.

To vše komplikuje objasnění útoků, které Bakr připravova­l. Podle německé policie měl v plánu zaútočit na jedno z berlínskýc­h letišť, Tegel nebo Schönefeld. Předpoklád­ají, že měl kontakty na Islámský stát.

Bakr přišel do Německa 19. února 2015 jako uprchlík a vloni v říjnu dostal azyl na tři roky. V Německu tehdy neměl žádný trestní záznam. Loni na podzim dvakrát odcestoval do Sýrie.

Vyšetřovat­elé po nedávné prohlídce jeho bytu zjistili, že přípravy na útoky už byly v pokročilém stadiu. Doma měl 1,5 kilogramu „extrémně nebezpečné výbušniny“včetně triacetonu triperoxid­u, který použili i atentátníc­i v Paříži a v Bruselu.

 ??  ?? Jana Šafaříková zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Německu
Jana Šafaříková zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Německu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia