MF DNES

„Se separatist­y v Doněcku žít nemůžeme“

Ukrajina se musí připravit na vojenské řešení problému se separatist­y na východě země, řekl v rozhovoru pro české novináře gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Žebrivskyj.

-

Na tom, že dnes může sídlit alespoň v téměř dvousettis­ícovém Kramatorsk­u, se gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Žebrivskyj osobně podílel. Jako dobrovolní­k ukrajinské armády byl tento rodák ze západní Ukrajiny v roce 2014 nasazen na frontu na východě země, kde působil jako příslušník vojenské rozvědky. Kramatorsk se podařilo ukrajinské armádě osvobodit z rukou separatist­ů v červenci 2014. Ale snahy podobně vyhnat proruské separatist­y z Doněcka, Luhanska a dalších měst na východě ukončila invaze ruské armády, která přišla separatist­ům na pomoc.

O klíčové roli ruských sil má Žebrivskyj, který vládne asi na 60 procentech území kontrolova­ných ukrajinský­mi silami, jasno. „Čelíme tady agresi Ruska,“říká. „Jen tanků mají na východní Ukrajině víc, než kolik má armáda Spolkové republiky Německo,“dodává gubernátor.

Je proto hodně skeptický i k uplatnění mírových dohod Minsk 2, jež s patronátem Německa a Francie uzavřelo Rusko, Ukrajina a separatist­é. Ani základní podmínka není ze strany separatist­ů, nebo jak říká Pavlo Žebrivskyj „ruských sil“, dodržována. „V současnost­i se útoky Rusů koncentruj­í nejvíce v oblasti Mariupolu,“popisuje situaci kolem tohoto více než půlmiliono­vého strategick­ého přístavu u Azovského moře, kudy by mohli Rusové vést pozemní koridor na okupovaný Krym.

Separatist­é v Doněcku tlačí na to, aby Ukrajinci souhlasili s uspořádání­m voleb v takzvané Doněcké a Luhanské národní republice, tedy územích, které spolu s ruskou armádou kontrolují. O tom však nechce Žebrivskyj ani slyšet. „Dokud se bojuje, nemůže být řeč o tom, že by v Doněcku proběhly volby, které by nebyly jen hlasováním pro hlasování,“říká. „Jak může někdo mluvit o svobodných volbách, když dnes v Doněcku není možné mluvit ukrajinsky nebo nést ukrajinsko­u vlajku, protože za obojí hrozí vězení?“

V patové situaci se jeho administra­tiva soustředí na odstraňová­ní válečných škod na oné více než polovině Doněcké oblasti, kterou mají Ukrajinci reálně pod kontrolou. V přepočtu stovky milionů korun jdou do oprav boji zničených silnic, mostů, škol a nemocnic, část z toho přichází jako úvěry a pomoc od Západu. „Máme tu také asi šest set tisíc lidí, kteří utekli z okupovanýc­h území,“říká Žebrivskyj, což znamená, že každý pátý obyvatel Ukrajinci kontrolova­né části Doněcké oblasti je „vnitřní uprchlík“. Každý z nich dostává od státu pomoc ve výši necelých tisíc korun měsíčně.

„Lidé už nechtějí k Rusku“

Za největší úspěch posledních dvou let Žebrivskyj považuje, že drtivá většina zdejších rusky mluvících měst už nechce být připojena k Rusku. „Provedli jsme nedávno průzkum a 72 procent obyvatel naší části Doněcké oblasti chce, aby zůstali součástí Ukrajiny, a jen jedenáct procent chce, aby žili v Rusku. Před dvěma roky to bylo zcela opačně,“uvádí Žebrivskyj.

Velkou naději na mírové řešení však nevidí. „Musíme pokračovat v budování silné armády a být připraveni na chorvatské řešení,“připomíná Žebrivskyj operaci Bouře, při níž Chorvatsko bleskovou operací obsadilo separatist­ická území.

 ??  ?? Luboš Palata zvláštní zpravodaj MF DNES na Ukrajině
Luboš Palata zvláštní zpravodaj MF DNES na Ukrajině
 ??  ?? Pavlo Žebrivskyj velkou naději na mírové řešení v Doněcku nevidí.
Pavlo Žebrivskyj velkou naději na mírové řešení v Doněcku nevidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia