MF DNES

Pád ERB bank odsaje desetinu Fondu pojištění

- — Jitka Vlková

Pád nejmenší banky, ERB bank, systém pojištění vkladů nezruinuje. Aktuálně je v Garančním systému finančního trhu (GSFT), který vyplácí náhrady pojištěným klientům zkrachoval­ých finančních institucí, 34 miliard korun.

Naposledy se vyplácely náhrady klientům zkrachoval­é banky v roce 2003, tehdy šlo o Union banku a z fondu odteklo 12,37 miliardy korun. Tolik tehdy ve fondu ani nebylo, takže si na odškodnění musel vzít půjčku.

Dohromady se za zkrachoval­é instituce vyplatilo jejich klientům 42 miliard korun. Nejvíc z fondu v jeho historii odsály banky v době bankovní krize na přelomu milénia. V posledních pěti letech krachovaly výhradně kampeličky, klientům celkem pěti záložen se vyplatilo 16,6 miliardy.

Teď k tomu přibude dalších 3,6 miliardy pro klienty ERB bank. Pro peníze si mohou začít chodit nejpozději od 20. října. Aktuálně probíhá minitendr, který rozhodne, jestli si peníze mají vyzvedávat na pobočkách České spořitelny, nebo Moneta Money Bank.

Garanční systém následně vymáhá peníze od likvidovan­é instituce. Podařilo se zatím vymoci 11,1 miliardy.

Banky, kampeličky a stavební spořitelny odvádějí příspěvky do systému podle toho, kolik mají vkladů podléhajíc­ích pojištění. Pojišťuje se jen částka do 100 000 eur (2,7 milionu korun). Až do loňska přispívaly banky 0,04 procenta z objemu těchto vkladů, kampeličky dvakrát tolik a stavební spořitelny polovinu. Od Nového roku se pojistné počítá jinak – podle rizikovost­i finančního ústavu. Tu podle vzorce vypočítá ČNB, ale informace je neveřejná. Garanční systém sestává z Fondu pojištění vkladů a nově také z Fondu pro řešení krize.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia