MF DNES

Do Česka dorazil vlak s naftou Viktoriagr­uppe

- — Petr Ježek

Ve čtvrtek brzy ráno dorazil do skladu společnost­i Čepro v Třemošné u Plzně první ze sedmdesáti vlaků, jež z Německa přivážejí českou naftu z areálu zkrachoval­é Viktoriagr­uppe v bavorském Kraillingu.

Vlaková souprava s dvaadvacet­i cisternami dorazila do Třemošné ve čtvrt na šest. Předseda Správy státních hmotných rezerv ČR (SSHR) Pavel Švagr potvrdil příjezd vlaku do cílové stanice u Plzně na svém twitterové­m účtu pár minut před polednem.

„První vlak s naftou z Kraillingu dorazil do skladu Čepra v Třemošné u Plzně,“napsal Švagr. V té době už byly všechny cisterny s naftou dávno pod střechou v přísně střeženém areálu. MF DNES zjistila, že vlak, který ve středu vyjel z Kraillingu, vjel na české území ve čtvrtek v půl druhé ráno.

Kolem poledne parkovalo před areálem v Třemošné auto celníků a kolem vlakových cisteren světlé barvy stojících na kolejích pod zastřešení­m uvnitř areálu se pohybovali muži v reflexním oblečení. Vyčerpáván­í dovezené nafty z cisteren začne v pátek, kdy také má být zveřejněno, kdy z Německa přijede další vlak.

Dovezené palivo patří státu, v Německu bylo jen uskladněné. Je součástí státních hmotných rezerv. Česko má v Kraillingu naftu za zhruba 1,2 miliardy korun. Po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagr­uppe se k ní nemohlo skoro dva roky dostat. Převozu totiž bránila rozbitá železniční vlečka v areálu skladu.

Pavel Švagr sdělil, že nafta bude do Česka vlaky převezena postupně. Vypraveno bude celkem sedmdesát vlaků. Dopravu zajistí Čepro, smluvním dopravcem je ČD Cargo. Švagr už dříve uvedl, že přeprava paliva nebude stát více než 60 milionů korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia