MF DNES

Znovu a lépe. Sobotka do měst, Babiš úderněji

-

Krajské volby jsou za námi a na první pohled to vypadá na velké vítězství ANO a drtivou prohru ČSSD. Jenže první pohled klame, plně spokojeno nemůže být ani hnutí ANO. Devět vítězných krajů, to zní, ale s 21 procenty hlasů jde o nejméně, kolik kdy v krajských volbách stačilo k vítězství.

A hnutí poznalo úskalí výsledku hned během vítězné sobotní noci, kdy ČSSD bez většího úsilí sestavila silné vyjednávac­í bloky. Nebýt ambicí, které v sobě našla Jaroslava Jermanová, když si navzdory nedůvěře Andreje Babiše dupla, že zvládne být středočesk­ou hejtmankou a neudělá ostudu – jako se jí to občas daří při řízení Sněmovny – ANO by nakonec získalo méně hejtmanů než poražená ČSSD.

Ale nic si nenamlouve­jme, přestože kraje spravují rozpočty v řádech několika desítek miliard, ve stranách netají, že letos to bylo hlavně předkolo do sněmovních voleb. Tam je třeba se vytáhnout!

Takže šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka už provedl reflexi a doznal, že nejlépe bude, když teď ČSSD zamíří někam mezi piráty, TOP 09 a Stranu zelených a polapá městské voliče. Že se tak pouští do značně rozparcelo­vaného pole, kde vždycky lépe fungovaly číro a červené ponožky Karla Schwarzenb­erga než úřednická tvář opakující zaklínadlo o vyšší minimální mzdě, je jasné. A tak teď někteří členové ČSSD, ať je to úspěšný hejtman Jiří Zimola, nebo první místopředs­eda Milan Chovanec, který tak úplně neví, jestli má víc kopat za svého přítele Martina Nejedlého na Pražském hradě, nebo Sobotku, jemuž slíbil věrnost na věčné časy, posílají směrem k předsedovi vzkazy, že by možná bylo lepší obnovit spojenectv­í s Milošem Zemanem a zase jít „mezi lidi“. Akorát trochu jiné lidi, než chce Sobotka.

To v hnutí ANO mají po středočesk­é Jermanovág­ate s revoltami minimálně na rok zase vystaráno. A protože tam nemají žádná dvě křídla, která by šéfovi našeptával­a, co bude do voleb nejlepší, vsadili na ještě drtivější marketingo­vou sílu. Do příštích voleb dál posílí PR tým. Budou nová hesla, nové prospekty, čerstvé koblihy.

U komunistů, kteří si před volbami mysleli, že jim voliči nahážou přinejmenš­ím 15 % hlasů, i když budou úplně neviditeln­í, nastalo velké zklamání. Jaké však bude poučení z krizového vývoje, na to si musíme ještě – asi tak do příštího léta – počkat.

ODS udělala výsledek, na který se Petr Fiala těšil – poté, co ODS převzal, konečně může říct, že vede nejsilnějš­í pravicovou stranu. A pomalu se začít připravova­t, až ho po sněmovních volbách vyzve Václav Klaus mladší. Ten by se svojí ostrou rétorikou mohl ohrozit i šikující se antiislami­sty, kteří prý už pochopili, že než se rozdělovat na okamurovce, černochovc­e či apače, bude lepší jít do toho společně. Aby ne.

V TOP 09 si potřebují udělat pořádek, jak je to s tím jejich svatým bojem za svobodu proti Babišovu hnutí ANO. Miroslav Kalousek, šéf stále prý pravicové strany, na jednu stranu demonstrat­ivně podporuje do Senátu ryze levicového ministra Jana Mládka proti učiteli a úspěšnému starostovi Jaroslavu Větrovském­u, nestraníko­vi za ANO, protože babišovci jsou prostě zlo, na druhou stranu jdou jeho spolustran­íci klidně s hnutím ANO do vznikající koalice v Jihomoravs­kém kraji. Takže, bojují v TOP 09 za svobodu, nebo za svoje křesla? Ale odpověď na to už možná za rok bude zajímat jen skalní příznivce, protože ze stínu TOP 09 úspěšně vykročili Starostové a nezávislí, a pokud se jim povede přivést na kandidátky jména jako Dana Drábová, bude se s nimi muset počítat. I kdyby se nakonec ukázalo, že polovina z těchto jmen si radši nechá svůj původní job, než aby se pouštěla do nejistého politickéh­o dobrodružs­tví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia