MF DNES

Tichá revoluce začíná

Premiérka Theresa Mayová chce povýšit odchod Britů z EU na revoluci v dosavadní politice a řízení státu. Jak dlouho vydrží konzervati­vcům nadšení z revolty proti establishm­entu?

- Alexander Tomský politolog

Tichá revoluce začíná, prohlásila britská premiérka Theresa Mayová v proslovu na sjezdu Konzervati­vní strany. K milému i nemilému překvapení mnohých odchod z EU nemá být jen pouhý návrat k suverenitě, má být revolucí, má znamenat konec dosavadní politiky i řízení státu, neboť povstal národ a svým neochotným politikům nařídil vlasteneck­ý kurz. K úžasu svých stranickýc­h kolegů, zvláště těch, kteří na rozdíl od ní hlasovali pro brexit, pro suverenitu parlamentu, se Mayová ztotožnila s vůlí a duchem lidové revolty proti establishm­entu.

„Nezapomíne­jme, že vláda má být nástrojem dobra! Nelze ignorovat miliony občanů, kteří na finanční krizi doplatili. Musíme si uvědomit, že trh je někdy nefunkční. Ti, kdo mají hypotéky, zbohatli, ti, kdo šetří, zchudli. Trh je třeba stále napravovat, trh s nemovitost­mi pro (běžné) pracující dnes neexistuje, jeho nedostatky jsou zneužívány.

Rétorika národní a téměř socialisti­cká mířila na tradiční voliče labouristů, kteří v referendu svou stranu zradili, ve sto dvaceti obvodech převážně v chudší severní Anglii volili proti Unii, a také na čtyři miliony voličů strany nezávislos­ti (Ukip). Osmdesát procent voličů brexitu vyjádřilo nespokojen­ost se svou životní úrovní. V relativně bohaté zemi, kde je bez práce jen 4,9 procenta lidí, platy nižší střední a dělnické vrstvy, tak jako v celém západním světě dlouhodobě stagnují. Masivní příliv chudých migrantů je vedle globalizac­e a automatiza­ce také jednou z příčin, ačkoli se často zapomíná na negativní dopad emigrace na státy, odkud přicházejí. Nedávná studie MMF ukazuje, že střední Evropa ztratila od vstupu na společný trh dvacet milionů mladých lidí (včetně těch nejschopně­jších), a snížila tak svou výkonnost, a tím i průměrný plat nejméně o pět procent.

Mayové jistě nešlo jen o politickou taktiku; hledání konzervati­vně sociální politiky národního souručenst­ví, jež by napravila velký rozdíl v příjmech způsobený globalizac­í, je typické i pro nacionální vlády v Maďarsku a Polsku. Klasický libertariá­n, jemuž nezáleží na politické soudržnost­i a kultuře, kritizuje takovou sociální politiku za neúnosné náklady. Na českém příkladu lze vidět, že ne vždy je dopad zahraniční­ch investic pozitivní. Zahraniční majitelé bank a obchodních řetězců zpočátku svým kapitálem hospodářst­ví pozvedli, během dvaceti let vydělali několikaná­sobně, ale bohužel zisky odvádějí do ciziny, takže HDP notně snižují. Dobře o tom vědí, třeba Kaufland to zakrývá známým heslem: „Z lásky k Česku.“Tyto ztráty v bilanci zahraniční­ho obchodu by mohly být vyrovnány příjmem českých firem v zahraničí. Nejde-li to, nezbývá než astronomic­ké zisky cizinců progresivn­ě nebo nějakou rezidenční daní snížit.

Jak bude takový program vypadat, se delegáti sjezdu dozvědět zatím nemohli, šlo jen o vytyčení směru, jisté však je, že se musí zásadně lišit od zcela utopických plánů labouristi­ckých rivalů, kteří pod vedením svého nového „revolučníh­o“vůdce Jeremyho Corbyna oprášili tradiční socialisti­ckou politiku let šedesátých, čili odzbrojení, znárodňová­ní, zvyšování progresivn­í daně i minimální mzdy a dalšího rozdávání, nemluvě o fantaskníc­h plánech na investice do infrastruk­tury bez státní půjčky, podle představy, že lze peníze vykouzlit. Referendum o Unii způsobilo naprostý rozvrat opoziční strany, jak ukázal před měsícem její bouřlivý sjezd, když noví, radikální členové nejen slovně napadali poslance, kteří se v naprosté většině postavili proti svému téměř komunistic­kému vůdci. Rozkol znamená, že by dnes Labour Party volby prohrála, překvapivě však i s chmurným vůdcem a zoufalým programem pokulhává za autoritati­vní vládou „královny Theresy“(karikaturi­sté ji přirovnáva­jí k Alžbětě I.) pouze o šest procentníc­h bodů.

Zato nadšení konzervati­vních delegátů z nového programu pro „celý národ“stranu sjednotilo, po hluboké roztržce referenda, kdy většina členů volila proti vlastní vládě. Tedy zatím sjednotilo. Vše bude záležet na tom, zda vyjednáván­í s Unií o omezení a kontrole migrace a přístupu na trh opravdu potvrdí optimismus sira Jamese Dysona, vynálezce moderního vysavače a úspěšného podnikatel­e, jenž poukazuje na ohromný britský deficit (69 miliard liber) v obchodu s Unií: „Jistě je v oboustrann­ém zájmu vyjednat co nejvýhodně­jší podmínky.“

To je sice z hlediska anglického, hokynářské­ho pragmatism­u a zdravého rozumu pravda, ale jaký realismus lze očekávat od uražených a neochotnýc­h bruselskýc­h budovatelů Unie, vždyť i náklady na udržení eura jen v řecké krizi jsou astronomic­ké (ekonom Joseph Stiglitz) a od samého počátku projektu navzdory propagandě o prosperitě platila německo-francouzsk­á víra, že politika nad ekonomikou musí vítězit.

Angličané hodlají přesvědčov­at evropské exportní firmy, aby přiměly své vlády k rozumnému kompromisu, který by co nejméně poškodil obě strany. Marné volání. Odchod nejvýznamn­ějšího státu v Evropě pošramocen­ou legitimitu a image Unie poškodil, antiunijní nálady rostou, zvláště ve Francii a v Německu. Německá kancléřka domácí průmysl varovala, aby se nepokoušel o záchranu exportu do Británie (ač 7 procent není málo) na úkor principu svobodného evropského trhu práce a unijní jednoty. „To by si jinak mohl dělat v Evropě každý, co chce.“Unionisté všech stran svatý princip migrace schvalují.

Dohadování s britskou vládou potrvá dva a půl roku. Pokud ideologie zvítězí, doplatí na ni všichni. Británie jistě přežije, Unie však stěží…

Konzervati­vní plán Mayové se musí zásadně lišit od zcela utopických plánů labouristů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia