MF DNES

Znovu vzkříšený Hercule Poirot vraždě nezabránil. Ale vyřešil ji

- — Alena Slezáková

Lady Athelinda Playfordov­á je veleúspěšn­ou autorkou dětských detektivní­ch příběhů. Žije na svém luxusním sídle na jihu Irska a tam za ní posílá britská spisovatel­ka Sophie Hannahová v románu Zavřená truhla slavného Belgičana Hercula Poirota a jeho přítele, inspektora Edwarda Catchpoola ze Scotland Yardu. Oni starší dámu neznají, a tak se o důvodech pozvání mohou jen dohadovat. Mají snad zabránit vraždě?

Lady Athelinda totiž při večeři šokuje shromážděn­ou společnost. Oznamuje, že novou závětí vydědila syna i dceru a majetek odkazuje svému tajemníku Scotcherov­i, jemuž kvůli závažné chorobě ledvin zbývá jen pár měsíců života. A později večer je Scotcher nalezen s rozmláceno­u hlavou.

Dědicové Poirotovy „matky“Agathy Christie dali Hannahové právo, aby postavu detektiva perfektně využívajíc­ího své geniální šedé mozkové buňky použila ve svých knihách – po Vraždách s monogramem tak podruhé činí právě v Zavřené truhle. A je nutno přiznat, že renomovaná autorka psychothri­llerů i poezie kráčí ve stopách své předchůdky­ně značně zdařile. Využívá některých prvků, jež jsou typické pro Christie (uzavřená společnost na uzavřeném místě, nechuť místní policie vůči Poirotovi), ale originalit­a jí nechybí, byť tam, kde Christie malovala pastely, Hannahová občas nanáší barvy špachtlí.

Zápletka Zavřené truhly je téměř dokonalá a charaktery aktérů dramatu – vesměs dost nepříjemný­ch – tak vyhrocené, že by mohly sloužit jako psychologi­cké modely. A fascinujíc­í je tahle kniha i jako románová studie patologick­ého lháře. Poirotovy mozkové buňky pracovaly jako vždy skvěle a Agatha Christie se v hrobě za svou následnici rozhodně nemusí stydět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia