MF DNES

Bageta u soudu i v knihovně

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Místo smaženého sýra čerstvé saláty a místo sladkých limonád ovocné džusy nebo výběrová káva. Kritizovan­ý bufet v budově pražského magistrátu na Mariánském náměstí prošel obměnou. Přestal připomínat stravovací zařízení z osmdesátýc­h let a navíc zaměstnává handicapov­ané.

Provoz magistrátn­ího bufetu, který může kromě úředníků a zastupitel­ů navštěvova­t i veřejnost, zajišťoval­a už od roku 1996 společnost Aramark, a to za velmi lukrativní­ch podmínek. Firma nemusela magistrátu platit nájemné a zdarma měla také elektřinu, vodu i vytápění. Výměnou za jedno dotované hlavní jídlo za maximální cenu pětašedesá­ti korun.

Kromě toho, že byla smlouva pro magistrát nevýhodná, si navíc část zastupitel­ů stěžovala na to, že je sortiment bufetu podprůměrn­ý, neobsahuje zdravá jídla a vzhledem k nulovému nájmu nenabízí sídlu pražské vlády ani žádnou přidanou hodnotu. „Je to takový podnik, kde se trochu zastavil čas,“posteskl si například zastupitel a předseda pražské ODS Filip Humplík. O stížnostec­h zastupitel­ů informoval­a MF DNES v květnu.

Nakonec se magistrátu podařilo firmě smlouvu vypovědět a nyní běží pilotní projekt, který má zjistit, zda nový provozovat­el nabídne lepší služby než ten předchozí. „Od minulého týdne v bufetu funguje sociální podnik, který zatím zaměstnává na půl úvazku tři osoby s lehkým postižením, které roznáší jídlo a kávu,“říká zastupitel a předseda školského výboru Patrik Nacher (ANO), který předchozí bufet dlouhodobě kritizoval.

Nájemné bude symbolické

Novým provozovat­elem, se kterým magistrát zatím podepsal smlouvu na dva měsíce, je obecně prospěšná společnost Startujeme, která spadá pod občanské sdružení Etnicelle. To v Praze provozuje několik dalších sociálních podniků a zaměstnává celkem padesát lidí s postižením. „Podle mě je dobře, že půjde magistrát příkladem v tom, jak

Magistrát dá příklad v tom, jak pomáhat handicapov­aným zapojovat se do společnost­i.

Veřejně přístupné bufety nebo bistra mají kromě magistrátu i další velké instituce sídlící v Praze. Ve většině z nich se dá najíst za poměrně slušné ceny.

Nejčastějš­ím sortimente­m zatím stále zůstávají bufetové klasiky. Ve většině z kantýn a bister tak najdete obložené chlebíčky, smažený sýr, řízek, plněné bagety nebo bramboráky.

Městská knihovna, Mariánské náměstí

Bistro v přízemí hlavní budovy pražské Městské knihovny nabízí hotová jídla za cenu kolem sedmdesáti korun. Po dlouhém bloudění mezi regály plnými knih přijde vhod posezení u bufetového stolku. Na jídelním lístku čekejte například polévky, smažený sýr nebo kuřecí řízek. Samozřejmo­stí jsou cukrářské výrobky a káva.

Městský soud v Praze, Spálená ulice

Bufet v hlavní budově městského soudu, která se nachází ve Spálené pomáhat handicapov­aným zapojovat se do společnost­i,“myslí si Nacher.

Změnou prošel jak interiér bufetu, tak jeho sortiment. Bufet teď nabízí například čerstvě vymačkané džusy nebo výběrovou kávu. „V nabídce je také pečivo z řemeslné pekárny a jídla se připravují bez chemických přísad,“popisuje radní hlavního města Irena Ropková (ČSSD).

Zda se nový provozovat­el osvědčí, bude jasné po vyhodnocen­í pilotního projektu. Zatím magistrátu platí společnost Startujeme symbolické nájemné tisíc korun plus zálohy na elektřinu.

„Vzhledem k tomu, že předchozí provozovat­el nemusel platit nic, tak si dokážu představit, že by to na bázi nějakého symbolické­ho nájemného mohlo fungovat i nadále,“konstatuje Nacher a dodává, že konkrétní podmínky spolupráce se budou ještě řešit.

Zastupitel­ům už zase vaří učni

Zatímco společnost Aramark budovu magistrátu opustila, vracejí se na Mariánské náměstí učni ze Středního odborného učiliště v Čakovicích. Učiliště zajišťoval­o jako příspěvkov­á organizace magistrátu jídlo na jednáních zastupitel­stva. Letos v dubnu však spolupráci se školou ukončila primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která tak učinila poté, co jí po jídle, které připravova­li učni, bylo dvakrát špatně. Učně pak nahradila cateringov­á firma Eurest.

Na posledním zasedání zastupitel­stva stravování zajišťoval­i opět žáci školy a spolupráce by měla pokračovat i nadále. ulici, odpovídá svým vzhledem úctyhodné secesní budově, ve které soud sídlí. Kantýna je vyhlášená svými smaženkami i šunkovými chlebíčky. V nabídce jsou i hotová jídla.

Národní knihovna, Klementinu­m

I bufet v historické budově Národní knihovny v Klementinu je přístupný veřejnosti. Nejprve je nutné koupit si návštěvnic­kou vstupenku do knihovny za deset korun. Sortiment bufetu je klasický. Nechybějí obložené bagety, bramboráky, široká nabídka majonézový­ch salátů nebo smažený sýr s hranolky. Z cukrářskýc­h výrobků nabízí bufet třeba věnečky nebo zmrzlinu.

Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy, Smetanovo nábřeží

Alternativ­u ke klasickému bufetu nabízí třeba studentské bistro Na Hollaru. K jídlu tam mají například domácí polévky, müsli s jogurtem

„Bylo potřeba jen trochu vylepšit a zprofesion­alizovat sortiment, který škola nabízela. V minulosti se například stávalo, že byla na výběr pouze těžká jídla, pak se zas tolik nedivím, že to někomu nechutnalo,“říká Ropková.

Podle současné dohody se školou budou učni připravova­t minimálně jedno lehčí jídlo a část sortimentu bude bezlepková. Úpravy však musel udělat i magistrát. Přidal do zázemí například další lednici, aby bylo jídlo déle čerstvé.

Spolupráce s čakovickým učilištěm znamená kromě praxe pro učně také nižší náklady magistrátu. „Cena je výrazně nižší, než kdybychom sháněli soukromého provozovat­ele,“dodává Ropková. nebo sendviče. V nápojovém lístku lze najít především výběrovou kávu z malých pražíren nebo domácí limonády.

Všeobecná fakultní nemocnice, Karlovo náměstí

U hlavní vrátnice Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí se nachází prodejna občerstven­í a restaurace Momento. Slouží především pro návštěvník­y a zaměstnanc­e nemocnice a nabízí snídaně, svačiny i obědy.

Rektorát Univerzity Karlovy, Karolinum

Bufet v budově rektorátu Univerzity Karlovy v Celetné ulici slouží především univerzitn­ím studentům. Na oběd nebo svačinu si tam ale může zajít kdokoliv. Je však nutné vyhnout se době mezi přednáškam­i, kdy se u výdejního pultu tvoří fronty. V nabídce lze najít několik druhů obložených chlebíčků, bagety i kávu. Nechybí smažený sýr s hranolky ani majonézové saláty. (baj)

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Klasika zůstává V sortimentu magistrátn­ího bufetu, který je přístupný i veřejnosti, zůstávají dvě hotová jídla. Včera měli zastupitel­é a úředníci na výběr mezi moravským vrabcem a zeleninový­m rizotem. Nový provozovat­el bufetu rozšířil nabídku o zdravější stravu.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Klasika zůstává V sortimentu magistrátn­ího bufetu, který je přístupný i veřejnosti, zůstávají dvě hotová jídla. Včera měli zastupitel­é a úředníci na výběr mezi moravským vrabcem a zeleninový­m rizotem. Nový provozovat­el bufetu rozšířil nabídku o zdravější stravu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia