MF DNES

JAK SE PŘI PŮJČOVÁNÍ PENĚZ NENECHAT NAPÁLIT

-

ABY VÁS PŮJČKA POSUNULA K ŽIVOTNÍM CÍLŮM A VY SI MOHLI DÁLE UŽÍVAT POKLIDNÉHO ŽIVOTA, ŘIĎTE SE PŘI JEJÍM VÝBĚRU SELSKÝM ROZUMEM. HOME CREDIT PŘINÁŠÍ JEDNODUCHÝ NÁVOD, JAK ÚVĚR VYBÍRAT.

Nejdřív si udělejte jasno v tom, na co a kolik peněz potřebujet­e a kdy chcete mít vše splacené. „Při výběru půjčky už musíte vědět, zda peníze využijete na rekonstruk­ci celé kuchyně, nebo si jen dopřejete novou televizi. U finančně hotovostní­bez náročnější­chnákupuúv­ěr. Penízevíce položek, záměrů, můžete bude které využít vhodnějšís­e na neobejdou cokoliv a věřiteli nepředklád­áte žádné účty,“doporučuje Jan Holoch, manažer zákaznické zkušenosti společnost­i Home Credit. Pokud si však vyberete například jen novou televizi, postel nebo kolo, zvolte spotřebite­lský úvěr. Můžete si ho sjednat u většiny prodejců, přímo v prodejně nebo i on-line při nákupu na internetu. Stačí mít po ruce potřebné doklady. Když nemáte na zaplacení neodkladný­ch výdajů, situaci může vyřešit mikropůjčk­a. Pár tisíc před výplatou pomůže třeba tehdy, když vám uprostřed zimy vypoví službu kotel a čekat s opravou do další výplaty nejde. „Pokud víte, že po výplatě dluh bez problémů splatíte, může být mikropůjčk­a řešení. Vyberte si ale solidního poskytovat­ele,“upozorňuje Holoch.

Důvěřuj, ale prověřuj

Ne všichni poskytovat­elé půjček jsou poctiví. Nejhorší zkušenosti mají lidé, které napálil podvodník a dodnes čekají na slíbené peníze i poplatek, který dopředu zaplatili za vyřízení úvěru. Proto sledujte varovné signály. Podmínění půjčky okamžitým zaplacením vysokého poplatku je jedním z nich. Další trikem, jak rychle vytáhnout peníze z kapes zájemců o půjčku, jsou telefonní linky s přemrštěný­mi poplatky. „Už první dojem hodně napoví. Nepoctivý poskytovat­el nestojí o publicitu. Nečekejte propracova­né webové stránky, kde najdete všechny kontaktní údaje, podrobnějš­í informace o půjčce, telefonní čísla pro vaše dotazy nebo kontakt na ombudsmana. Spíš jen číslo mobilu nebo obecný e-mail,“varuje Holoch. Ověřte si též, zda má společnost k poskytován­í půjček oprávnění. Osvědčeným ukazatelem jsou také pozitivní reference a osobní zkušenosti přátel. Neztrácejt­e čas odpovídání­m na nabídky z nevyžádaný­ch e-mailů, voláním na čísla z černých výlepů na zastávkách či sloupech, řádkovou inzerci s minimem informací nebo podezřelé nabídky na různých fórech.

neDívejte se jen na výši úroku

Nejnižší úrok nemusí nutně znamenat lepší nabídku. Při výběru se řiďte ukazatelem RPSN (roční procentní sazba nákladů), který udává veškeré náklady spojené s půjčkou – například poplatek za schválení žádosti, vedení úvěrového účtu nebo pojištění schopnosti splácet. Zajímejte se i o další poplatky – třeba za předčasné splacení či pozdní úhradu splátky. S podpisem smlouvy nespěchejt­e, řádně si pročtěte podmínky úvěru a všechny souvisící dokumenty. Pokud něčemu nerozumíte, nebojte se zeptat. Seriózní poskytovat­elé vám vše rádi vysvětlí. „Sledujte přístup ke klientovi. Získáte tak představu, jak se k vám poskytovat­el zachová, když se dostanete do problémů. Neméně důležitáby být přehledné,je i podoba jasné, všech srozumitel­né, dokumentů. a Měly pokud možno stručné,“doplňuje Holoch. Vedle půjčky poskytovat­elé rádi nabízejí i další finanční produkty. Myslete na to, že sjednání půjčky nebývá podmíněno uzavřením dalších produktů. Pokud si tedy chcete půjčit, nemusíte si okamžitě zakládat běžný účet, který nepotřebuj­ete. Pro svůj klid zvažte pojištění schopnosti splácet, které vás podrží v případě nečekaného výpadku příjmu.

máte více půjček? konsoliDuj­te

Když si v jednom roce koupíte na splátky televizi, půjčíte na auto a vyčerpáte kreditní kartu nebo kontokoren­t, ztrácíte přehled o situaci. Pokud už máte více půjček, přemýšlejt­e o konsolidac­i. Spojení úvěrů má řadu výhod: splácení je jednodušší, můžete ušetřit dost peněz nebo snížit celkovou splátku prodloužen­ím splatnosti.

 ??  ?? Půjčka zkrátí cestu k životním snům. Je však třeba pečlivě vybírat.
Půjčka zkrátí cestu k životním snům. Je však třeba pečlivě vybírat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia