MF DNES

Prvňáci se na tabla těší

Tradičního projektu MF DNES se letos zúčastnily desítky pražských škol

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Ať už skončí fotky z první třídy na nějakém čestném místě doma, nebo v hromadě starých papírů, jedno je jisté. Školní focení většinu dětí baví. A podle fotografa a majitele firmy Prestige Photo Zdeňka Černouška se na návštěvu fotografa prvňáčci těší každým rokem více. „Myslím si, že učitelé své žáky letos na focení pěkně navnadili. Když jsem do škol dorazil, většinou mě prvňáčci vítali radostným zvoláním: Pane fotografe, já budu v novinách,“popisuje své zážitky z letošního focení na tabla prvních tříd Černoušek.

Pozitivně podle něj hodnotí fotografic­ká tabla prvňáčků i jejich rodiče. „V dnešní uspěchané době má totiž člověk radost, když existuje něco, co za něj vyřeší někdo jiný,“hodnotí zájem rodičů fotograf.

Na děti platí stále stejná strategie

Ačkoliv nadšení dětí, učitelů i rodičů rok od roku roste, zůstává podle Černouška v průběhu let stejné například to, jak na fotografa děti v první třídě reagují. A také to, jak je potřeba s nimi před zmáčknutím spouště fotoaparát­u komunikova­t. „Musím si s každým z nich nejprve trochu popovídat. Zeptat se jich, jak se mají, co dělají rády,“popisuje Černoušek strategii, se kterou měl on a jeho tým při focení v pražských školách největší úspěch.

Právě navázání kontaktu s dětmi je podle něho zároveň to nejdůležit­ější, ale i nejtěžší. Jakmile ale školáci přijmou fotografa za svého kamaráda, má téměř vyhráno. Pak už stačí jen ve správný okamžik fotit.

V tom jsou prvňáčci podle Černouška i po mnoha letech stále stejní.

„Jsou to ještě ty báječné neposkvrně­né duše, které se teprve rozkoukáva­jí a hledají nové kamarády,“vypráví fotograf.

Rozdíly prý pozoruje až od třetí třídy výše. „Tam jsou teď podle mě děti výrazně dospělejší než dříve. Hodně se zajímají o technologi­e a počítače,“myslí si Černoušek.

 ?? Foto: PRESTIGE PHOTO ?? Fotíme Jakmile školáci přijmou fotografa za svého kamaráda, má téměř vyhráno. Pak už stačí jen ve správný okamžik fotit.
Foto: PRESTIGE PHOTO Fotíme Jakmile školáci přijmou fotografa za svého kamaráda, má téměř vyhráno. Pak už stačí jen ve správný okamžik fotit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia