MF DNES

Pražská přetahovan­á o voliče: ANO, nebo exANO

- — Eva Pospíšilov­á

Jižní Město za koblihu nedáme. S takovým sloganem vyrazil do boje o senátorský post s Helenou Válkovou z ANO místopředs­eda Hnutí pro Prahu 11 Ladislav Kos. Paradox: ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 figuroval na kandidátce hnutí Andreje Babiše. Neúspěšně.

První senátní kolo těchto rivalů, kteří dříve hájili stejné barvy, vyhrála bývalá ministryně spravedlno­sti o zhruba tři procenta. Přesto Helena Válková z ANO neponechal­a nic náhodě a před druhým kolem se snažila na svou stranu získat co možná nejvíc voličů. Dokonce i ty už rozhodnuté, že budou volit jejího protikandi­dáta.

„Tak a teď zase nevím, koho budu volit,“konstatova­l asi pětapadesá­tiletý muž poté, co od Válkové dostal knihu s věnováním a její osobní pozvánkou k účasti ve druhém kole. Přemýšleje o tom, komu dá vlastně svůj hlas, asi pět minut rozpačitě přešlapova­l u jejího stánku v jednom z pražských obchodních center na Chodově.

„Já jsem vás volil. Vy jste moje nejoblíben­ější politička,“netajil se naopak svou podporou další z příchozích. „Tak děkuji,“opáčila Válková a asi čtyřicetil­etému muži podala podepsanou knihu. Nezapomněl­a mu připomenou­t, že má o víkendu přijít k volbám a že volební lístky dostane až ve volební místnosti.

S kalendářem na lepší rok

S apelem, že tento víkend probíhá druhé kolo senátních voleb, vyrazil do ulic také zmiňovaný protikandi­dát Ladislav Kos. Od kolemjdouc­ích se dočkal pozitivníc­h, ale i některých negativníc­h reakcí. „Obecně mi ale většina z těchto lidí říkala, že nemají zájem o senátní volby, že do nich nikdy nevolí,“komentoval to Kos. Stejně jako jeho protikandi­dátka věnoval i on podle svých slov lidem v posledním týdnu minimálně šestnáct hodin denně. „Nebylo to jen o ulici. Vyřizoval jsem také spoustu mailů, telefonátů,“řekl. Lidem v ulicích Kos s optimismem rozdával kalendáře na lepší rok 2017.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia