MF DNES

Popov si stěžuje na stát. Ale ERB jde ke dnu léta

Policie vyšetřuje dvě trestní oznámení na banku ERB ruského finančníka Popova. Šéfy podezírá z tunelu.

-

Roman Jakubovič Popov, většinový vlastník banky ERB, obviňuje české úřady, že na politický nátlak likvidují jeho finanční dům. ČNB a Finančně analytický útvar ministerst­va financí (FAÚ) však proti bance zasáhly kvůli podezření, že z ní nekontrolo­vaně odcházejí peníze do zahraničí.

ČNB podala na Popovovu banku trestní oznámení už letos na jaře. Zpochybnil­a únorový obchod, při němž ERB nakoupila za 60 milionů eur cenné papíry rakouské firmy M&A InvestCons­ult. Podle informací MF DNES totiž bankovní dohled došel k závěru, že jediným účelem transakce bylo vyvést z ERB zhruba půldruhé miliardy korun.

„Peníze odešly, ale bance zůstaly naprosto bezcenné papíry M&A,“tvrdí zdroj MF DNES informovan­ý o vyšetřován­í případu. Rakouská firma podle něj byla jen prostřední­kem, půldruhá miliarda z ERB měla nejspíš skončit v Rusku.

V téže době zápasil Popov o zachování svého dalšího finančního domu v Rusku – První česko-ruské banky (PČRB). Té omezila v březnu činnost ruská centrální banka poté, co klesla kapitálová přiměřenos­t pod zákonné limity. Peníze z české ERB tak možná měly pomoci udržet nad vodou ruskou sestru.

Popov to však popírá. Tvrdí, že při investici do M&A InvestCons­ult šlo o standardní a bezpečnou operaci. „Přes M&A se měly nakupovat státní dluhopisy. Výhledová smlouva byla na dvacet let,“řekl ruský bankéř MF DNES. Důvodem k obchodu podle něj byl přebytek volné likvidity v ERB. „Taky jsme ty peníze mohli vložit na jeden rok do rizikovějš­ích obchodů, kde by byla vyšší procentní marže,“krčí rameny.

Popov tvrdí, že ČNB proti obchodu zprvu nic nenamítala. „Pak ale z její strany začal tlak, že je obchod rizikový – přesto, že jsme v té době měli jenom na účtech u ČNB stamiliony korun,“stěžuje si.

ČNB každopádně pojala podezření, že je ERB tunelována. Aby tomu zabránila, omezila bance činnost: zakázala jí přijímat úvěry a vyplácet vklady. „Jenomže vyvádění peněz z banky i pak pokračoval­o, a to tempem kolem 50 milionů denně,“ tvrdí zdroj MF DNES. Proto podle něj tento týden Finančně analytický útvar MF účty ERB zablokoval. A kromě toho podal na banku druhé trestní oznámení kvůli podezření z tunelování.

Bance dluží i ruská sestra

Ochromená ERB počátkem týdne přestala vyplácet vklady, což zdůvodnila technickým­i potížemi. Den nato však ČNB oficiálně potvrdila její platební neschopnos­t.

ČNB už v létě rozjela s ERB řízení o odnětí bankovní licence. Banka se proti tomu sice odvolala, je však nejvýš pravděpodo­bné, že o licenci definitivn­ě přijde už na příštím jednání bankovní rady.

Pokud se potvrdí, že při prošetřova­ných finančních operacích se banka zbavovala peněz a pořizovala za ně bezcenná aktiva, půjde o podobný scénář, jakým byly v 90. letech vytunelová­ny třeba známé CS Fondy. I z nich odešly peníze do zahraničí, oplátkou fondy získaly bezcenné akcie.

Popov tvrdí, že peníze se přinejmenš­ím z obchodu s M&A do ERB vrátí. Jak řekl MF DNES, díky takzvané put opci zatím dostala ERB zpátky devět milionů eur, zbývajícíc­h 51 milionů má dostat v prosinci. O dobré perspektiv­ě však banka nepřesvědč­ila ani svou auditorsko­u firmu Deloitte Audit, která jí odmítla posvětit loňskou účetní závěrku. Auditoři to zdůvodnili nejasnostm­i ohledně budoucího vývoje.

Faktem je, že ERB hospodařil­a v posledních letech ztrátově, jen loni prodělala přes 100 milionů korun. A rostou její nesplácené pohledávky, kromě 51 milionů eur, jež má dostat z „put opce“na cenné papíry M&A, ji tíží i pohledávka za sesterskou ruskou bankou PČRB.

Popov čelí propadu svého byznysu už dlouho, přinejmenš­ím od předloňské­ho propadu rublu a uvalení evropských protiruský­ch sankcí. Sama ERB přiznává, že bez zvýšení kapitálu má malou šanci přežít. Jak píše ve veřejné pozvánce na poslední valnou hromadu, měl kapitál přinést nový, zatím neznámý investor. Teď je však jeho vstup nejistý.

Peníze odešly, ale bance zůstaly naprosto bezcenné papíry M&A.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia