MF DNES

Jak učit dějepis. Praktická příručka

- Luděk Navara spolupr. redakce

Nový metodický list k výuce moderních dějin by mohl obsahovat například tyto body: 1. Vysvětlit žákům, že v roce 1968 přijeli cizí vojáci nikoli proto, aby zemi okupovali, ale proto, aby Čechům a Slovákům pomohli osvětlit na příkladech z jiných zemí pojem internacio­nální pomoc. Pomůcka: mapa východní Evropy.

2. Pojednat o bezpříklad­né odvaze Vasila Biľaka, který cizí vojáky o pomoc požádal a pak se k tomu odvážně odmítl přiznat. Pomůcka: portrét Vasila Biľaka v nadživotní velikosti.

3. Rekonstruk­ce soudu s Miladou Horákovou, vysvětlení oprávněnos­ti její exekuce. Pomůcka: šibenice (dětský model 1:10).

Takhle nějak by se jednou mohl učit dějepis na školách podle Marty Semelové, komunistic­ké poslankyně a učitelky, která tvrdí, že v roce 1968 nešlo o okupaci a Horáková se prý přiznala. Biľaka považuje za pozitivní postavu a tak dále. Své lži veřejně šíří. Třeba i v televizi. A nyní soud zamítl požadavek právníka Michala Kincla, který chtěl, aby se za to omluvila.

Jde vlastně již o druhé podobné rozhodnutí, neboť odvolací soud jen potvrdil předchozí verdikt v tom, že nedošlo k neoprávněn­ému zásahu do Kinclových osobnostní­ch práv, předmětné výroky se prý totiž jeho osoby netýkaly. Tak alespoň zní rozhodnutí soudu.

Prý by takové výroky mohly urazit nanejvýš potomky Milady Horákové, ale Kincla už ne. Zvláštní, sám znám desítky lidí, kterých se ty lži osobně dotkly, ale soud nyní tvrdí, že ne, že je to asi jinak. Jak? Neříká soud jinými slovy, že naše dějiny nejsou naše? Že kdokoli o nich může říkat, co chce, a nás se to netýká? A co děti? Nejde snad o ně, nejde o to, aby věděly, jak to tehdy bylo, a mohly si samy udělat názor? Semelová je lhářka, ale co jsme to za společnost, která se nedokáže ubránit obyčejnému lháři?

Soudce však připomněl jednu důležitou možnost, na kterou se často zapomíná. Totiž, že existuje zákon proti popírání komunistic­kých i nacistický­ch zločinů. Podle něj je možné takové lháře soudit a trestat. Pokud se totiž bránit nebudeme, bude podle toho za chvíli výuka dějepisu vypadat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia