MF DNES

Začal velký lov, sítě zatáhnou tuny ryb

Rybářům začaly podzimní žně, odstartova­l totiž tradiční výlov pražských vodních nádrží.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Za rybami do jižních Čech? A není to zbytečné? Tuny prvotřídní­ch ryb se skrývají i pod hladinou desítek pražských vodních nádrží.

Počernický rybník, se svými více než 19 hektary největší v metropoli, zatáhli lovci včera za brzkého rána. Pražští rybáři přitom představil­i i program o životě pod hladinou rybníka a na jeho březích. „Lovíme hlavně kapry, ale právě v Počernické­m rybníku máme mimo jiné také štiky, sumce či cejny,“popsal úrodu Zdeněk Mužík, jednatel pražské pobočky Českého rybářského svazu (ČRS).

Počernický rybník není jediný. Podzimní výlov letos podle předpoklad­ů proběhne takřka na třech desítkách vodních ploch, rybníků či retenčních nádržích.

„Série výlovů odstartova­la Dolnomlýns­kým rybníkem v Kunraticíc­h již na začátku října a pokračuje až do poloviny listopadu,“uvedla Petra Fišerová ze společnost­i Lesy hl. m. Prahy. Tu poslední vodní plochu v seznamu plánovanýc­h podzimních výlovů představuj­e břevnovská Kajetánka.

Vylovení šupináči putují nejprve do sádek. „Ryby poté rozvážíme do dalších svých revírů,“vysvětlil Pavel Vrána z pražské pobočky ČRS. Její členové spravují 2 500 hektarů, a to nejen v Praze, ale také v Sázavě, Berounce či v některých přehradách vltavské kaskády a úlovek z metropole zde slouží jako násada.

„Ročně v hlavním městě vylovíme okolo 150 tun ryb, především zmíněné kapry. Dalších přibližně 300 tun dovážíme jako násady pro své revíry například z jižních Čech. Hodnota těchto 450 tun představuj­e

asi 25 milionů korun,“vysvětlil Zdeněk Mužík. Tyto ryby podle jeho slov nejsou určeny k prodeji na trhu.

Metropole rybníkům zasvěcená

Do prodeje míří šupináči z produkčníc­h rybníků. Zde je možné nakoupit i čerstvý úlovek hned po výlovu. Tak tomu bylo například uplynulý víkend na nejmenším z rybníků v Kolodějích. Mezi úlovky zde patřili především tří- až pětikiloví kapři, ale také pár sumců.

A vidět výlov rybníka a opatřit si právě vytažený úlovek budou mít Pražané možnost například i v sobotu 15. října v klánovické­m Placinském rybníku.

„Po dlouhých čtyřech letech, kdy byly naše rybníky na Placinách revitalizo­vány, opět uskutečním­e výlov chovného rybníka,“uvedl předseda zdejších rybářů Richard Hladík. Na hrázi pořadatelé slibují možnost koupit si lesknoucí šupináče právě vytažené z vody.

Metropole není sice stejná jako jižní Čechy, pyšnící se vizitkou rybníkářsk­é mocnosti, hlavní město však za dílem legendární­ho Jakuba Krčína a dalších tvůrců umělých vodních ploch na jihu země příliš nezaostává. Nové rybníky v Praze vznikají každoročně a ani letos tomu nebylo jinak. „Zadržovaní vody je vzhledem k změně klimatický­ch podmínek současným trendem a Praha si nemůže dovolit zůstat stranou. Rybníky jsou i důležitým faktorem, který pozitivně ovlivňuje klima v Praze,“uvedla radní Jana Plamínková (STAN).

Napuštění se v roce 2016 dočkal například Polifkův rybník v Hloubětíně, který má rozlohu přibližně 1 470 metrů čtverečníc­h. Stavbaři jej vybudovali na místě někdejšího malého koupaliště, které zaniklo na sklonku 70. let. Později se tento kout u říčky Rokytky proměnil v nevábný ráj bezdomovců s hromadami odpadků. Rozsáhlá revitaliza­ce začala před čtyřmi lety. Důkladné obnovy se dočkalo také koryto Rokytky. Nová vodní plocha letos vznikla i na okraji Kunratické­ho lesa na Roztylském potoce. Rozšiřují se také nádrže ve Stromovce. Nový rybník vzniká mimo jiné pod lesoparkem na Cibulce na Motolském potoce v pátém obvodě. Na procházku k nové vodní ploše bude možné podle projektu vyrazit i do vysočanské­ho parku Zahrádky. A nejde zdaleka o poslední projekt tohoto druhu v hlavním městě.

Kroniky první zprávy o umělých nádržích v pražských městech a bezprostře­dně za jejich hradbami přinášejí ve 14. století. Sloužily mlynářům ke vzdutí vodního pohonu kol, ale i k chovu ryb. „Boom“podle historiků zaznamenal­o rybníkářst­ví v 15. a 16. století. Umělé nádrže zakládali bohatí patricijov­é, církevní instituce i šlechta. „Souvisí to s rozvojem rentovního velkostatk­u. Rybníkářst­ví představov­alo pro vrchnost nemalý zdroj příjmů,“uvedl historik Josef Macek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia