MF DNES

Kouřit ne, sociální byty ano. Jak by kandidáti rozhodoval­i

Šestice senátních finalistů odpovídala na otázky MF DNES k zákazu kouření, elektronic­ké evidenci tržeb nebo na téma sociálního bydlení.

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

Pokud by rozhodován­í o aktuálních problémech záleželo jen na kandidátec­h do Senátu, kteří minulý týden postoupili do druhého kola v obvodech v Praze 6, 10 a 11, kouřilo by se v Česku ve veřejných prostorech méně a městské části by sháněly sociální byty. Elektronic­kou evidenci tržeb by stát možná vůbec nezavedl. Velká část politiků totiž novinku pranýřoval­a – dva byli jasně proti, dva pro a odpovědi dvou byly kritické, nicméně nejasné. Redakce položila kandidátům tři otázky.

1. Jaký je váš názor na protikuřác­ný zákon?

2. Myslíte si, že EET (elektronic­ká evidence tržeb) postihne podnikatel­e tak vážně, jak někteří živnostníc­i a politici tvrdí?

3. Měla by si města povinně vytvářet fond sociálních bytů? Zvedl byste pro takový zákon ruku?

Odpovědi jsou v grafice vpravo.

Do druhého kola senátních voleb se v Praze 6 dostal ředitel gymnázia Jiří Růžička a filozof Václav Bělohradsk­ý, v Praze 10 kandiduje opoziční zastupitel­ka Renata Chmelová proti lékaři Jiřímu Holubáři. Praha 11 si vybere mezi bývalou ministryní spravedlno­sti Helenou Válkovou a bývalým místostaro­stou Ladislavem Kosem.

V otázce EET se kandidáti – když proti evidenci protestova­li – například báli, že informace o prodejích v systému někdo zneužije. A také mají strach z příliš velké administra­tivní zátěže, která může dolehnout hlavně na drobné živnostník­y. Zmínil to třeba Růžička a Chmelová. Naproti nim však stály také silné argumenty. Bělohradsk­ý totiž vítá konec „polotmy“, Kos rovné šance pro podnikatel­e, Válková zase vyšší výběr daní.

Druhé kolo senátních voleb začíná dnes po obědě a končí zítra ve 14.00. Volební lístky dostanou lidé ve volební místnosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia