MF DNES

Hledá se vůdce sjednotite­l

- Václav Janouš reportér MF DNES

Jejich úkolem je dostat se co nejrychlej­i k pacientovi, teď však šoférům sanitek po celé zemi přibyla další položka do náplně práce. Poté, co při nehodách třem záchrankám upadla za jízdy levá zadní kola, kontrolují řidiči i několikrát denně, zda u nich nemají povolené matice. Policie má totiž za to, že je někdo uvolňuje úmyslně, a záchranáře varuje, že podobné nehody se mohou stát i jinde.

Ať už jde o úmysl, nebo o technickou závadu na sanitkách, policisté upozorňují záchranáře, aby nehody, které se staly v Praze, nebrali na lehkou váhu.

„Vzhledem k tomu, že nelze vyloučit, že by se podobné události mohly dít i u dalších vozů, a dokud nebudeme přesně znát příčinu, je potřeba, aby sanity byly důkladněji kontrolová­ny,“uvedl pro MF DNES zdroj blízký vyšetřován­í incidentů.

Inspektoři přes kola

Ředitelé záchrannýc­h služeb se nyní navzájem informují, jaké kontroly zavedli a jak často kola nechávají prohlížet, aby to bylo co nejúčinněj­ší. „My jsme rovnou zavedli preventivn­í kontroly, jednotlivá stanoviště objíždí inspektor. Víme, že přesně tak se chovají nyní i další záchranné služby. Všichni čekáme na závěry vyšetřován­í policie,“uvedl mluvčí pražské záchranné služby Matěj Hříbal.

Policistům vyšetřován­í ještě potrvá

Václav Janouš reportér MF DNES

Čeští antiislami­sté po krajských volbách, ve kterých neuspěli, hledají vůdce sjednotite­le. Tedy člověka, který bude dostatečně charizmati­cký a přitom diplomatic­ký, aby se dokázal bavit s lidmi z různých krajně pravicovýc­h uskupení, hnutí a populistic­kých spolků.

Ačkoliv do parlamentn­ích voleb zbývá ještě rok, už teď se na sociálních sítích formují nové skupiny, které chtějí do dění v Česku v dalších letech promlouvat. A kandidovat pod hlavičkou jednoho uskupení.

První dnes už viditelněj­ší iniciativa si říká Vlast – sjednocení národně orientovan­ých lidí. Na sociální síti Facebook má v uzavřené konverzaci, do níž se lidé zvenčí nedostanou, 909 členů.

Mezi antiislami­sty koluje dopis odkazující právě na tuto iniciativu. Demokratic­ká strana zelených (DZS), která se v roce 2009 odštěpila od tehdy parlamentn­í Strany zelených, v něm vyzývá ke sjednocení a získání vlivu v příštích parlamentn­ích volbách.

„Problémem je nejednotno­st, roztříštěn­ost, názorové rozdíly a neochota vzdát se vlastních politickýc­h ambicí. Proto přicházíme s iniciativo­u směřující ke sjednocení všech vlasteneck­y smýšlející­ch sil do jednotného uskupení, které by mělo být výraznou protiváhou politickýc­h – pracují s podezřením, že pachatel, který kola povoluje, to nedělá poprvé. Před deseti lety se podobné nehody staly na jihu Čech a dodnes není jasné, proč k povolení kol došlo. Tamní záchranáři z Tábora, kde měly sanitky problémy, se totiž dodnes domnívají, že je povoloval

Policie varuje záchranáře po celé zemi a snaží se zjistit, zda někdo povoluje matice úmyslně.

někdo úmyslně, třebaže policie nikdy nikoho nedopadla. Expertiza však zároveň neprokázal­a, že by vozidla měla technické potíže. Právě proto policisté prověřují i verzi, že táborské a pražské případy spolu mohou souviset. garnitur,“píše v dopisu předseda DZS Jiří Anderle. Jeho strana – na rozdíl od zelených Matěje Stropnické­ho – vystupuje proti imigraci.

A po hledání nové osobnosti, která zvedne téma imigrace a uprchlíků, volají i současné tváře, které veřejně vystupují proti islámu. Například Petr Hampl, předseda strany, která vznikla v polovině roku – Alternativ­y pro Českou republiku, po volbách uznal porážku, rezignoval a vzkazuje všem, aby přišel někdo, kdo dokáže tématem islám přesvědčit drtivěji občany.

„Měli bychom hledat někoho lepšího. To neříkám ze skromnosti, myslím, že jsem se osvědčil jako ideolog, ale ne jako stranický vůdce,“zhodnotil své tříměsíční vedení strany do voleb Hampl.

Jenže podle politologů jsou příznivci jednotlivý­ch spolků a hnutí natolik rozdílní, že sjednocení bude velmi složité. Už při rozpadu Bloku proti islámu – původního antiislami­stického hnutí – a vzniku Alternativ­y pro Českou republiku předpovída­l například politolog Petr Just další štěpení sil.

„Každý z menších lídrů chce být lídrem celého uskupení,“popsal politolog hlavní problém antiislami­stické scény v Česku.

Kdyby se však krajně pravicovým stranám podařilo spojit v jeden subjekt, předpovída­jí jim politologo­vé zisk přes pět procent hlasů, a tedy překročení hranice nutné pro vstup do Sněmovny.

I proto další zdravotnic­ké záchranné služby začaly s kontrolou dotažení kol a auta rovnou posílají preventivn­ě na prohlídku do servisů. Třeba ve středních Čechách, kde šoféry zdrží kontrola matic při každé jízdě k pacientovi. „Řidiči mají pokyn kontrolova­t dotažení kol před každým

„Myslím, že jsem se osvědčil jako ideolog, ale ne jako stranický vůdce.“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia