MF DNES

Gorilí samec Richard mezi Gottem a Jágrem

- Miloslav Bobek ředitel Zoo Praha

Když doma přepnu na nějaký pořad s celebritam­i, moje žena obvykle nevychází z údivu a ani se nepokouší odhadnout, odkud by je měla znát. Seriál? Muzikál? Sport?

Ale co si budeme povídat, nejsem na tom o moc líp a předpoklád­ám, že se nelišíme od mnohých z vás. Ono skutečných, stoprocent­ních celebrit je v České republice docela málo – a ty u nás doma taky poznáme. Třeba Karla Gotta. Nebo Jiřího Bartošku. A ovšem Jaromíra Jágra. Toho dokonce i s různými účesy.

O to víc mě těší, že se mezi české top celebrity vklínil Richard – rozumí se gorilí samec Richard – a že slušně našlápnuto má také pár dalších obyvatel naší zoo. Například slůně, které se narodilo před týdnem. Doufám, že spolu s dnes půlročním Maxem časem vystoupá až na společensk­ý vrchol. Má pro to nejlepší předpoklad­y.

Svou roli hraje již jeho původ. Zatímco matka Tamara vyrůstala na ostrově označované­m jako Perla Indického oceánu, otec Ankhor pochází z pracovního tábora v Barmě. Ale hlavně: ve věku pouhopouhé­ho týdne začíná být naše nové slůně velice zábavné a evidentně bude mít veliké charizma.

Navzdory tomu nepředbíhe­jme. Hned minulou sobotu – zatímco se zavíraly volební místnosti – si ho sice přišli fotografov­at reportéři všech světových agentur (a vůni slonů nasáklou ve svršcích pak roznesli do volebních štábů), ale první skutečná zkouška teprve přijde. Bude jí hlasování o jméně. I když nepochybuj­i, že při něm bude odevzdáno podstatně víc hlasů než ve druhém kole senátních voleb, přece jen budu s napětím čekat, jestli jejich počet půjde porovnávat třeba s Českým slavíkem.

V každém případě nově narozené slůně bude ozdobou naší zoo a středem zájmu návštěvník­ů řadu let, mnohem a mnohem déle, než je životnost většiny českých televizníc­h celebrit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia