MF DNES

Praha chce malovat nový Žižkov

Stará periferie se změní přestavbou nákladovéh­o nádraží. Město navrhne charakter celé oblasti

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

Každé kopnutí či položenou cihlu by si město mělo v lokalitách typu Nákladovéh­o nádraží Žižkov promyslet, protože ovlivní charakter celé čtvrti. Nyní, po létech stavební uzávěry, se zdá, že by se právě Žižkov jako jedno z prvních obdobných území – brownfield­ů – mohl začít měnit.

Nepůjde přitom jen o dílčí proměny, ale o celou oblast. Město pracuje na memorandu, které odstartuje soutěž a následnou urbanistic­kou studii. „Urbanistic­ká studie mimo jiné řeší, kde budou parky, kudy povedou hlavní třídy, ulice a podobně,“zmínil Ondřej Boháč, který vede Institut plánování a rozvoje. Kromě toho, poukázala náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ), se Praha chystá navrhnout trasu budoucí tramvajové trati a architekto­nickou podobu budovy nádraží. V budově by mohl sídlit například Národní filmový archiv nebo kulturní organizace. Podle města je třeba věnovat objektu možná i pod dohledem ministerst­va kultury zvláštní pozornost, protože má potenciál území zatraktivn­it. Nadto hlavní budova je památkově chráněná.

Studie, až bude hotová, uvolní „špunt“blokující výstavbu. „Určitě chceme stavební uzávěru v této oblasti zrušit co nejdříve. Abychom ji mohli sundat, potřebujem­e územní studii,“zdůraznila Kolínská. Zmíněné memorandum – tedy dohodu mezi magistráte­m, městskou částí Praha 3, investory či Institutem hodlá Kolínská dokončit v listopadu. „Chceme, aby se do konce roku rozjely práce na přípravě studie, nebudeme se už zdržovat hledáním dohody se subjekty, které se dohodnout nechtějí,“řekla Kolínská. Narážela tím na developery, kteří si kladou obtížně přijatelné podmínky. Například požadují, aby Praha zajistila, že budou moci stavět ve stejném objemu, jako navrhuje současný územní plán – tím si zachovají ekonomicko­u výhodu, aniž by bylo jasné, že je to i ku prospěchu obyvatel Žižkova.

V rámci nádraží již Praha připravova­la změny několikrát – jednalo se o návrhy využití budovy, jejího rozdělení nebo vedení tramvajové trati. Naposledy například vláda TOP 09 podle exnáměstka Jiřího Nouzy navrhla jako nejlepší vést tramvaj středem nádražního komplexu ve stejném koridoru, kde jezdívaly vlaky. Jedná se o praktické řešení, kdy nebude nutné shánět povolení na stavbu nových kolejí. Jenže současné vedení magistrátu se hodlá trasou znovu zabývat a vybírat, zda má vést okolo nádraží či jeho útrobami. A to může přípravu pozdržet.

Až bude memorandum hotové, bude jasné, kdy by lidé mohli spatřit navrhovano­u podobu prostoru. Institut odhaduje, že by územní studie mohla být namalovaná v roce 2018. Pak bude záležet na tom, jak rychle Praha dokončí změnu územního plánu a kdy investoři získají veškerá povolení ke stavbám. Ani optimisté se však neodvažují tvrdit, že by skutečné změny mohly odstartova­t dříve než v roce 2020.

Sporná dohoda s Central Group

Jedné části se však současné plány ani zmíněná studie netýkají. Jedná se o pozemek severně od nádraží přiléhajíc­í k Basilejské­mu náměstí. Kvůli tomuto pozemku se magistrát před pár týdny rozhádal s Prahou 3. Městská část s majitelem parcel společnost­í Central Group vyjednala dohodu, že jim umožní stavět bytové domy výměnou za mateřskou školu za 60 milionů a park. Magistrátu vadilo, že Praha 3 fakticky pouští developera do vzácného území, aniž by bylo jasné, jak bude vypadat zbytek nádraží.

„V původním návrhu bylo velké obchodní centrum a hotel. Central Group to přepracova­l na byty. Následkem toho klesne dopravní zátěž oblasti o 60 procent,“argumentov­ala starostka Žižkova Vladislava Hujová (TOP 09). Podle ní by výstavba mohla začít již za tři roky.

Místostaro­sta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS) i Hujová územní studii chtějí. „Měli jsme spor, že část pozemků Central Group s územním rozhodnutí­m (prostor, kde firma navrhuje zmíněné byty, pozn. red.) nejde do studie zahrnout. Druhá část pozemků této společnost­i by do studie spadala,“řekl Bellu. Tato zbývající půlka parcel přitom také leží v severní části oblasti.

Praha se rozhoupala na poslední chvíli. Aby město mohlo zamýšlený plán uskutečnit a odstartova­t reálné, a nikoli jen teoretické změny, musí spěchat. Aktuálně totiž Praha pracuje na novém Metropolit­ním (územním) plánu.

„Musíme mít studii připraveno­u tak, aby spadala ještě pod stávající územní plán. Pokud se to nestihne, protáhne se to o roky,“dodala starostka Hujová.

 ??  ?? Budoucí Žižkov Areál nákladovéh­o nádraží by měla vyplnit kromě jiného čtvrť s prostupným­i bloky domů. Vizualizac­e: Jakub Cigler Architekti
Budoucí Žižkov Areál nákladovéh­o nádraží by měla vyplnit kromě jiného čtvrť s prostupným­i bloky domů. Vizualizac­e: Jakub Cigler Architekti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia