MF DNES

Berdych bral soud sportovně. Věděl, že prohrál

- Jakub Pokorný redaktor MF DNES

Helena Kahnová se trochu proti své vůli stala nejslavněj­ší českou policistko­u. Před jedenácti lety pomohla odhalit gang kolem Davida Berdycha.

Pokud by vám nic neříkalo jméno Helena Kahnová, možná jste viděli aspoň detektivní seriál Expozitura. Kahnová je předobraze­m hlavní hrdinky. Právě Kahnová s kolegou a dříve i přítelem Tomášem Gregorem při vyšetřován­í několika loupeží a únosů přišli na to, že gang, který vyšetřují, řídí jejich kolegové z pražské policie. Nyní Kahnová vystupuje i v novém dokumentár­ním filmu Zákon Helena, který zpracovává stejný příběh berdychovc­ů. Dokument Zákon Helena jde do kin letos 3. listopadu.

Gregor s Kahnovou přivedli samotného Berdycha k tomu, aby začal po zatčení spolupraco­vat s policií a vypovídal proti ostatním komplicům. Aby se kruh už úplně uzavřel, před několika lety Kahnová s Gregorem zamýšleli přimluvit se za Berdycha, když soud rozhodoval, zda ho pustit předčasně z vězení, a napoprvé to nevyšlo. Nyní už je Berdych víc než rok na svobodě po jedenácti letech za mřížemi.

Rád bych se vrátil na začátek. Jak jste narazili na to, že kolegové, se kterými se potkáváte v kanceláři, mohou pracovat pro druhou stranu?

Odhalovali jsme loupeže a únosy řidičů kamionů. Postupem času nám začalo být dost nápadné, že zločinci vědí daleko víc, než by měli vědět. A naši kolegové u některých únosů najednou podezírali úplně jiné pachatele než my – ale úplně jiné. Takže nám to začalo být podezřelé, ale přece jenom, byli to naši kolegové, takže jsme si to dlouho zdůvodňova­li tak, že něco popletli. On si to člověk nechce připustit. Ale poslední kapkou bylo to, když nám jeden z našich informátor­ů vypověděl, že jednu loupež udělal David Berdych a ta jeho partička. My jsme výpověď ukázali kolegům, že by se s tím mělo něco dělat, a večer už Berdych na našeho informátor­a čekal a střílel na něj. Podle mě se snažili informátor­a unést a střelili ho gumovým projektile­m.

Vy jste byli sami vojáci v poli, protože člověk se tehdy asi nemohl spolehnout na policejní inspekci ani na žalobce, že?

Ano, ale měli jsme alespoň výhodu, že nám bylo velkou oporou Policejní prezidium.

Jak žije David Berdych dnes po propuštění z vězení?

Párkrát jsem se s ním viděla, včetně natáčení dokumentu, a zdálo se mi, že se s lidmi z minulosti už scházet nechce. Už i v tom vězení pracoval, takže nebude mít takový problém s návratem do normálního života. A měl výhodu, že jeho tehdejší partnerka na něj čekala a teď se i vzali. Doufám, že šance mít rodinu u něj převáží nad tím spadnout zpátky někam do polosvěta. Říkal, že pracuje u stavební firmy.

Berdych ostatní členy gangu převyšoval i inteligenc­í. Má snad i středoškol­ské vzdělání?

To určitě. Rozhodně to není žádný hlupák.

Vy jste byla dokonce rozhodnuta ho podpořit u soudu, aby ho předčasně pustili na svobodu. To je rarita, když jste ho jako policistka do vězení dostala.

Ano. Když šel do vazby, slibovali jsme mu, že když vypoví proti svým komplicům včetně našich kolegů, tak se ho pokusíme ochránit před pomstou. A já slovo držím. Asi si umíte představit, nakolik je mezi bývalými komplici po spolupráci s policií oblíbený.

Na druhou stranu, Berdych asi nemá úplně důvod vás nějak milovat, když pořád platí, že jste ho do toho vězení dostala.

Tak to se musíte zeptat jeho. Určitě nepatřím k jeho největším oblíbencům. V nějakých rozhovorec­h se vyjádřil, že to bere sportovně, že prostě zločinci bojují s policií a my jsme vyhráli. Ale ten případ se táhl strašně mnoho let.

A co dělají vaši bývalí kolegové, detektivov­é Opava a Koňařík, kteří byli díky vašemu přičinění odsouzeni za spolupráci s Berdychový­m gangem?

To netuším. Jestli to Berdych bral sportovně, tak oni úplně jinak. S těmi bych se vidět ani nechtěla a netuším, co dělají.

A kdybyste nevyhrála vy osobně, myslíte, že by Berdych unikl spravedlno­sti jednou provždy, nebo by to všechno stejně prasklo?

Nedokážu odhadnout, nakolik by byli schopni v tom dál pokračovat a jak dlouho by jim ještě policisté zvládali dávat tipy.

Byla jste nucena někdy použít služební zbraň?

Byla jsem nucena ji použít jako hrozbu, namířit na někoho. Ale nemusela jsem nikdy po nikom střílet.

Jak jste se dostala na cizineckou policii, kde nyní působíte?

Náš odbor pro boj s organizova­ným zločinem zrušili a mě přesunuli na jiné pracoviště, kde mě to úplně nenaplňova­lo. Tak jsem se rozhodla pro cizineckou policii. Asi se dá říct, že je to pracoviště, kde máte čistší hlavu a větší klid. I když v současné chvíli se to tak úplně nazvat nedá. Mám totiž na starosti trestnou činnost cizinců.

Co dělá váš bývalý partner Tomáš Gregor, se kterým jste Berdychův gang odhalila?

Pořád vyšetřuje organizova­ný zločin, nyní už na nové Národní centrále proti organizova­nému zločinu.

Jak se podle vás změnil organizova­ný zločin za posledních deset let?

Už se tomu tolik nevěnuji, a že by organizova­ný zločin patřil k mým koníčkům, to se také říct nedá. Ale souhlasím, že doba se změnila a už se nepoužívaj­í tak brutální metody jako v devadesátý­ch letech. Ta generace se v podstatě vystřílela navzájem. Pokračuje se jinými cestami.

Jaké to je, když se policistka stane novinářkou? Vy jste strávila rok v deníku AHA. Asi jste měla se svými kontakty výhodu, ne?

Rozhodně jsem si nemohla stěžovat. Vzpomínám na to moc ráda. Měla jsem na starosti krimi a zvířátka. Byla jsem předtím zvyklá na tak strašný kolektiv, že v novinách byli najednou fajn lidé. Ale nedovedu si představit, že bych žurnalisti­ku dělala celý život. Myslíte, že by dnes ještě šlo, aby policisté mohli řídit lupičský gang, nebo už jsou pojistky uvnitř policie na lepší úrovni? Jasně že by to šlo. Spíš jsem čekal, že už ne, protože snad i policie se už poučila... Do těchto témat bych se raději nepouštěla. Spolupráce policie a zločinců je možná vždycky, ale v dnešní době už fungují silnější pojistné mechanismy. Změnilo se i podsvětí, brutalita ustupuje. Dohání vás nějak relativní sláva? Poznávají vás lidé na ulici? Někdy se mi stává, že mě buď kolegové, nebo normální lidé poznají, ale nemám z toho radost. Nevybrala jsem si povolání, ke kterému by měla sláva patřit. Také se na sebe nerada dívám, nedělá mi to moc dobře. Třeba seriál Expozitura je dílo inspirovan­é skutečnost­í. Není to čistá pravda. Takhle nežiju a nechovám se. Seriál se mi líbil, i když jsem měla výhrady. A díváte se na detektivky?

Příběhy 1. oddělení byly skvělé. Ty mám ráda. Policisté někdy nadávají, že jako v seriálech se ve skutečnost­í nevyšetřuj­e. Ale to by pak mohli protestova­t i doktoři a další profese. Mně to nevadí. Nedíváte se proto, abyste něco řešil, ale pobavil se. Jak teď pohlížíte na případ Roberta Šlachty, který také tvrdí, že narazil na spolupráci policistů a zločinců a musel skončit? To bych velmi nerada komentoval­a. Jak vlastně vypadá vaše role v dokumentu Zákon Helena? Abych se přiznala, viděla jsem pouze hrubou verzi filmu a vzhledem k tomu, že to paní režisérka točila přes čtyři roky, tak ani nevím, co se použije. Ptali se mě úplně na vše, co se týkalo odhalování toho případu, a režisérka se zkontaktov­ala se spoustou dotčených včetně Berdycha, takže jsem zvědavá, jak dopadly jejich výpovědi.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ??
Foto: Michal Sváček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia