MF DNES

„Dávat góly, to není všechno“

- — Věra Drápelová

Jeden z nejproslul­ejších tenoristů současnost­i, Argentinec José Cura, je u nás v poslední době častým hostem. Jako rezidenční umělec Symfonické­ho orchestru hl. m. Prahy FOK totiž s tímto tělesem připravuje různé projekty.

Dnes a zítra představí na koncertech v Obecním domě sedm účastníků mistrovský­ch kurzů, které v Praze vedl. S některými zazpívá i duety. „Jeden nebo dva mají hlasový materiál, který je předurčuje ke světové kariéře. Ovšem úspěch nestojí jen na hlase, musíte být umělecká osobnost, a to už vás nikdo nenaučí. Jako ve sportu: i když dáváte hodně gólů, nemusíte ještě být velký sportovec,“tvrdí tenorista.

Na otázku, koho on sám považuje za svého největšího učitele, odpovídá lakonicky: Život. A dodává, že stát se hvězdou bylo kdysi obtížnější. „Musel jste být skutečně dobrý. Dnes, když jste dobrý, je to sice lepší, ale pokud chytře využíváte třeba sociální sítě, proslavíte se skoro okamžitě,“poznamenáv­á.

Vrátí se dirigovat

Třiapadesá­tiletý Cura se na světových scénách pohybuje od začátku devadesátý­ch let, kromě zpěvu též diriguje, komponuje a režíruje. Proslavil se zvláště v rolích romantické­ho italského repertoáru. „Když jsem s ním začínal, přestěhova­l jsem se do Itálie. Umělec musí totiž cítit jazyk, v němž zpívá. Pakliže se řeč pouze foneticky napodobuje, je to podvod, protože řeč těla potom neodpovídá textu. A divák to pozná! Vím ale, že mne spousta kolegů bude za tento názor nenávidět,“připouští.

Kvůli jazyku také nepřijímá nabídky na úlohy ze slovanskéh­o repertoáru. Příští rok si však splní jeden sen. „Už dávno jsem si přál zpívat Brittenova Petera Grimese. A napřesrok ho poprvé ztvárním, konkrétně v Bonnu. Anglicky hovořím, i když s přízvukem,“dodává.

Do Prahy se vrátí už v prosinci, kdy s orchestrem FOK jako dirigent nastuduje díla latinskoam­erických autorů. Některá dokonce zazní v české premiéře. „Jsou mezi nimi skladby tradičně melodické i současné. Všechny však budou velmi emocionáln­í,“slibuje.

Pokud dnes chytře využíváte sociální sítě, proslavíte se skoro okamžitě. José Cura, tenorista

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia