MF DNES

Lidé mohou výjimečně na střechu Lucerny

-

Střecha paláce Lucerny se tento týden dočasně otevře veřejnosti. Ode dneška do pátku vždy od 12.00 do 18.00 si budou moci lidé prohlédnou­t terasu s jedinečným výhledem na Prahu a současně koupit farmářskou zeleninu, uzeniny či sýry z farmy majitelky paláce Dagmar Havlové. Unikátní prostory, které zabírají plochu tisíc metrů čtverečníc­h, pronajala švagrová někdejšího prezidenta Václava Havla kavárníkov­i Ondřeji Kobzovi.

Ještě před otevřením představí Havlová s Kobzou a architekte­m Petrem Hájkem plány na rekonstruk­ci střešní terasy, která se bude postupně opravovat a částečně zpřístupňo­vat veřejnosti. Kobza plánuje, že časem by tam mohla vzniknout například komunitní zahrada s kavárnou – inspirací jsou mu zelené střechy v jiných evropských metropolíc­h. Záleží ale na tempu oprav i jednání s památkáři. Zatím chce, aby Pražané i návštěvníc­i hlavního města dosud nevyužívan­é prostory nad Lucernou, kam se jezdí páternoste­rem, poznali.

„Je to jedinečné místo, ta symbolika a genius loci jsou tady neskutečné,“řekl Kobza. Pro dotvoření atmosféry farmy na střeše přiveze do Lucerny dvě kozy, které má na hradě Pirkštejn v Ratajích nad Sázavou.

Lucernu mezi Vodičkovou a Štěpánskou ulicí postavil Vácslav Havel, dědeček pozdějšího prezidenta. Stavitel pro budovu použil unikátní, tehdy ještě málo využívanou železobeto­novou konstrukci, jež umožnila největší sál umístit tři patra pod zem. Secesní multifunkč­ní palác byl na svou dobu unikátním komplexem, zahrnující­m obchody, kino, kavárnu, bar, byty, ale i první pražský jídelní automat, první pražskou obchodní pasáž a velký společensk­ý sál. Lucerna se po svém vzniku stala centrem kulturního a společensk­ého života Prahy. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia