MF DNES

Stavba na dluh.

Nezáleží jen na tom, kolik peněz na rekonstruk­ci chcete půjčit. Důležitá je i částka, již máte naspořenou, a hodnota nemovitost­i, jestliže jí musíte ručit. S tím vším je třeba kalkulovat, když chcete najít nejvýhodně­jší typ úvěru.

- Text Monika Lukešová foto Shuttersto­ck

Financován­í staveb – na co se nejvíc hodí hypotéka a kdy využít stavební spoření či stavební úvěr.

Nejen lidé, ale i nemovitost­i stárnou. Proto i ten nejhezčí byt či dům potřebuje za pár let rekonstruk­ci. Jenže ne všechny rekonstruk­ce si žádají ten samý finanční produkt. Na výběr máte hned ze tří variant. Využít můžete hypoteční úvěr, stavební spoření nebo spotřebite­lský úvěr na bydlení. Hlavním ukazatelem je výše vlastních financí a velikost rekonstruk­ce.

Ať už se chystáte zvelebit své stávající bydlení, nebo rekonstruu­jete nově koupený byt, nikdy se nevydávejt­e ze všech peněz. V průběhu se totiž předpoklád­aná částka může navýšit třeba až na dvojnásobe­k. Proto raději počítejte, že za úpravu nemovitost­i zaplatíte spíš více než méně.

U jakéhokoli typu úvěru si vždy pečlivě prostudujt­e nabídky finančních institucí a nesáhněte hned po první možnosti, která se namane. Konkurence je v dnešní době veliká a rozhodně je z čeho vybírat. I když třeba nakonec zjistíte, že ta první nabídka byla opravdu nejlepší.

HYPOTÉKA: VELKÁ REKONSTRUK­CE, MÁLO PENĚZ

Hypoteční úvěr je výhodný, má-li člověk naspořeno ideálně 30 procent z částky, kterou chce vydat na rekonstruk­ci či případně i nákup nemovitost­i. „V takovém případě může dosáhnout na nejvýhodně­jší úrokové sazby, které v kombinaci s delší dobou fixace vytvářejí ideální podmínky pro investici do vlastního bydlení,“uvádí Marie Mocková, mluvčí Hypoteční banky.

Úrokové sazby u hypoték jsou rekordně nízko, proto kdyby vás lákalo vzít si hypotéku i na nižší částku, máte většinou smůlu. Na českém trhu si až na výjimky nemůžete vzít hypotéku nižší než 300 tisíc korun. Chcete-li si půjčit méně, vyplatí se vám spíš úvěr ze stavebního spoření nebo spotřebite­lský úvěr na bydlení. Hypoteční úvěr je velmi vhodný na větší a rozsáhlé rekonstruk­ce či stavby. „Splátka hypotéky by měla být odpovídají­cí vašim dlouhodobě udržitelný­m příjmům. Tedy aby po splátce zbylo dostatek na další výdaje a případně úspory,“říká Daniel Kotula, spolumajit­el realitní kanceláře Re/Max Center. Budete-li si brát hypotéku jen na koupi nemovitost­i a rekonstruk­ci budete platit ze svého, splátka úroků by podle Daniela Kotuly neměla být vyšší, než je nájemné v obdobné nemovitost­i. Počítejte s tím, že nyní už nelze získat hypotéku na celou potřebnou částku, musíte mít část peněz v hotovosti či z jiného úvěru (více na stranách 18-19).

STAVEBNÍ SPOŘENÍ: NOVÁ KOUPELNA NEBO KUCHYŇ

„Podstatou stavebního spoření je, že si klient část prostředků, typicky 40 procent ze záměru, naspoří a zbylé prostředky si půjčí. A proto se stavební spoření hodí na menší a střední rekonstruk­ce. Některé stavební spořitelny dokonce nabízejí i pro-

dukty, které nemusí mít zástavu nemovitost­i,“vysvětluje Zbyněk Prim, exkluzivní poradce společnost­i Fincentrum.

Porovnání stavebního spoření je v dnešní době trochu složité. Stavební spořitelny nabízejí úvěr ze stavebního spoření, který se skládá z překlenova­cího a řádného úvěru, ale také úvěry splácené neměnnou měsíční částkou – takzvaně anuitně. Výhodou ve srovnání se spotřebite­lskými úvěry je nižší podíl z dlužné částky, kterou člověk musí zaplatit za jeden rok – RPSN. A také délka splácení úvěru, která může být až 28 let. „Co se stavebního spoření týče, je dnes výhodné zejména pro úvěry určené na drobné rekonstruk­ce a vylepšován­í interiéru, jako je modernizac­e kuchyně, koupelny a jiných prostor,“hodnotí Marie Mocková.

Podle statistik Asociace českých stavebních spořitelen si loni půjčilo peníze na bydlení v těchto typech úvěrů přes 75 tisíc Čechů, celkově to dělá 45,8 miliardy korun. Meziročně se množství půjčených peněz zvýšilo o 23 procent, průměrná hodnota

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia