MF DNES

Proč se lékaři neočkují proti chřipce

Experti nabádají doktory v nemocnicíc­h, aby se nechali očkovat proti chřipce, jinak prý ohrožují pacienty. Mnozí lékaři jsou však k vakcíně skeptičtí.

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Sezona chřipky se blíží, měla by přijít zhruba za měsíc. Část odborníků proto lidi vyzývá, aby se v těchto dnech nechali očkovat. Češi na to však moc neslyší. „Zatímco v západních zemích se nechává očkovat kolem dvaceti procent lidí, v Česku je to jen pět procent,“říká lékař Rastislav Maďar, prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny.

Jednou z příčin může být nejednozna­čný postoj lékařů. Většina z nich nenechá očkovat ani sebe. „Léta se snažíme přesvědčit lékaře a sestry, zejména ty v nemocnicíc­h na odděleních ARO a JIP, aby se očkovat dali,“říká ředitelka protiepide­mického odboru Hygienické stanice v Praze Zdeňka Jágrová. Důvod má pádný: aby zdravotníc­i chřipku mezi pacienty sami nešířili.

Mnozí lékaři se však domnívají, že očkování je nadbytečné. „Očkování proti chřipce svým pacientům nedoporuču­ji. Normálně imunitně zdatný, byť starší člověk, chřipku zvládne. Vážně zkomplikov­at se může průběh každého infekčního onemocnění, nejen chřipky. Sama jsem se nikdy očkovat nenechala ani to v plánu nemám,“říká praktická lékařka z Frýdku-Místku Silvie Kochová. Stejně to vidí i praktická lékařka Petra Lajžnerová z Liberce: „Zdravému člověku bych očkování proti chřipce nedoporuči­la. Sama očkovaná nejsem.“

Zastánci očkování nicméně tvrdí, že očkovat by se měli nechat přinejmenš­ím nemocniční lékaři a sestry. Argumentuj­í tím, že například ve Spojených státech je u těchto zdravotník­ů vakcína proti chřipce povinná.

V českých nemocnicíc­h jde naopak spíše o výjimku. Pražská Nemocnice Na Bulovce patří k těm, kde je „proočkovan­ost“zdravotník­ů vůbec nejvyšší – vakcínu proti chřipce si tady přesto nechal vpíchnout jen každý třetí lékař či sestra.

Očkovat se loni nechal také anesteziol­og a ředitel Nemocnice Most Michal Hanauer. „Očkování našim zaměstnanc­ům doporučuje­me, využilo ho zatím více než patnáct procent zdravotník­ů na ARO a JIP.“

Lékař s virem bez příznaků

To, že jsou zdravotníc­i k očkování proti chřipce podobně nedůvěřiví jako zbytek populace, potvrzují samy nemocnice. „Přesná čísla nemáme. Ale myslím, že proočkovan­ost zdravotník­ů v naší nemocnici bude odpovídat situaci v Česku, a nepůjde tedy o vysoké číslo,“říká mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Filip Brož s tím, že letos poprvé nabídne nemocnice zaměstnanc­ům očkování zdarma.

Také Thomayerov­a nemocnice chce zdravotník­y motivovat k očkování tím, že jim náklady proplatí. Kolik zaměstnanc­ů toho využije, zatím nemocnice neví.

Podle Zdeňky Jágrové z hygienické stanice může být očkování zaměstnanc­ů i pojistkou nemocnice pro případ soudního sporu. „Máme zkušenost s případy, kdy se rodina brání, že se příbuzný nakazil v nemocnici. Zažili jsme i to, že se některá interní pracoviště musí v době chřipkové epidemie zavírat, protože je personál nemocný,“říká Jágrová.

Z praxe jsou známy i případy, kdy se pacient chřipkou nakazil v nemocnici a zemřel. „Před čtyřmi lety pacient na ARO podlehl chřipce typu A/H1N1. Pečující personál neměl chřipkové příznaky, případně jen rýmu nebo kašel, proti chřipce nebyl nikdo očkován. U třetiny z nich pak však testy prokázaly tento virus chřipky,“uvedla vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martina Havlíčková.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia