MF DNES

Naštvaný Staromák

- Reportáž Václav Janouš reportér MF DNES

Několik tisíc lidí protestova­lo proti Zemanovi v centru Prahy

Proč jsme tu? Protože jsme naštvaní. Vadí nám prezident a jeho chování. Je to ostuda, říká na Staroměsts­kém náměstí postarší dáma v dlouhém béžovém kabátu a klobouku.

Je pátek podvečer, těsně před půl sedmou, a za chvíli zde začíná alternativ­ní oslava 28. října, státního svátku připomínaj­ícího vznik Českoslove­nska. Na protest proti tomu, že prezident republiky Miloš Zeman nevyznamen­al Jiřího Bradyho, příbuzného ministra kultury Daniela Hermana a člověka, který přežil holokaust.

Naštvaných lidí je tu zhruba na pět tisíc. S vlajkami, s transparen­ty, visačkami. Postarší muž drží například podobiznu prezidenta s hanlivým nápisem. Vedle stojí další muž s transparen­tem Odmítáme normalizač­ní móresy hradní pakáže.

Jsou tu i lidé, kteří Zemana adorují. A to hlasitě, rázně, místy neurvalými urážkami ostatních. „Jste havloidní fašouni,“pouští se do lidí, kteří se na náměstí sešli, jeden z nich. S dalšími velebí Rusko, prezidenta Zemana i komunismus. Schválně, provokativ­ně. „Vy máte štěstí, že jste úplně blbej. Jinak by vám tu už někdo dal do držky. Nevíte, co vůbec melete,“rozčilí se Jaroslav Biněda, pětašedesá­tiletý muž z Prahy, jehož otec byl v padesátých letech vězněn a komunisté mu sebrali majetek.

„Jen účinkující“

že Česká republika se nesmí stát ani firmou a ani obchodovat­elnou doložkou, lidé tleskali znovu. Staroměsts­ké náměstí lidé zcela zaplnili. Přišlo jich tolik, že soupravy metra je do stanice Staroměsts­ká nestíhaly dopravovat. Metro bylo úplně plné. Stejně jako náměstí. „A to je jen začátek,“vykřikne po půl hodině od začátku akce další z lidí.

Na pódiu v tu chvíli stojí ministr kultury Daniel Herman. „Jsme Západ,“burcuje lidi přečtením jednoho z transparen­tů. Dodává, že ztratil v politice možná iluze, ale ne ideály. „Politika se dá dělat čestně a slušně. Nemusí to být jen svinstvo,“končí Herman, lidé tleskají. Jen pro doplnění zopakuje, že s dalajlámou by se sešel znovu.

Akci svolal místopředs­eda Sněmovny a šéf STAN Petr Gazdík. Kromě něj a Hermana přišel například i ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (oba KDU-ČSL).

Hrad akci označil za start Horáčkovy prezidents­ké kampaně. KSČM zase za zneuctění české státnosti, její účastníky za „elity ochotné posluhovat cizím zájmům“.

 ?? Foto: Yan Renelt, Dan Materna, MAFRA. ??
Foto: Yan Renelt, Dan Materna, MAFRA.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia