MF DNES

Zeman nejmenoval dva Pelikánovy generály

-

Atmosféra je napjatá a naštvanost lidí je cítit na každém metru. Nevadí jim dokonce, že „spontánní“akce až zas tak spontánní není. Na náměstí stojí pódium obehnané zátarasy, za které se dostanou „jen účinkující“, jak stojí na visačce. Prvním „hostem“, který k lidem promluví, je přitom Michal Horáček, novinář a textař, který právě před pár dny oznámil svou kandidatur­u v dalších volbách na českého prezidenta.

Mezi lidmi pak chodí zejména mladí, kteří rozdávají bílé dlouhé svíčky. „To máme rozdat. Pak si to lidé najednou zapálí,“vysvětluje jedna z dívek.

Na pódiu se střídají řečníci. Poprvé lidé tleskají. Petru Pithartovi. „Snažme se rozumět i těm, kterým nerozumíme. Nemají jiné hlavy než my, jen se často ocitli v jiných životních situacích,“vyzval. Když dodal,

Prezident Miloš Zeman jmenoval včera tři nové generálmaj­ory a osm brigádních generálů, ale na dva, které doporučila vláda, se nedostalo.

Povýšit šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala a jeho náměstka Simona Michailidi­se navrhl ministr spravedlno­sti Robert Pelikán.

Server Česká justice již dříve napsal, že ministerst­vo obdrželo zamítavé stanovisko. Zemanovo rozhodnutí spojil s tím, že Pelikán minulý týden otevřeně kritizoval pročínské vyjádření prezidenta a dalších ústavních činitelů v souvislost­i s návštěvou tibetského duchovního vůdce dalajlámy.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že Hrad nebude nejmenován­í Dohnala a jeho náměstka komentovat. „Není důvod,“napsal.

„Velice si vážím rozhodnutí pana ministra Pelikána a vlády navrhnout mě do vyšší generálské hodnosti. Zároveň však plně respektuji právo pana prezidenta návrh nepřijmout či odložit a nepřísluší mi to jakkoliv komentovat,“napsal ČTK v textové zprávě Dohnal. (iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia