MF DNES

Indonésie chce zakázat sex mimo manželství

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Konzervati­vní islámské organizace plíživě mění Indonésii ke svému obrazu.

Čtvrtá nejlidnatě­jší země světa je dosud považována za vzácný případ umírněné islámské demokracie. V poslední době však z ostrovní říše přicházejí zprávy, které do této fasády vrývají nepěkné trhliny.

Sílící islámští konzervati­vci mohutně tlačí na pilu, zjevně s cílem změnit relativně sekulární právní řád země. Indonéský Nejvyšší soud teď řeší zapeklitý problém, který z tohoto tlaku bezprostře­dně vyplynul – aby sex mimo manželský svazek byl zakázán zákonem.

V případě, že na to soud přistoupí, budou poprvé v indonéské historii kriminaliz­ovány nejen sexuální vztahy mezi homosexuál­y, ale trestnímu stíhání se vystaví i všechny nesezdané heterosexu­ální páry. Návrh předložila islámská organizace s bohulibým názvem Společenst­ví pro rodinnou lásku. Žádá rozšířit stávající právní úpravu, podle níž je sice cizoložstv­í nelegální, ale nezakazuje sexuální vztahy mezi svobodnými. Rozhodnutí se očekává koncem roku.

Organizace na ochranu lidských práv spustily protestní akce.

„Jedná se o velice nebezpečno­u věc, diskrimina­ční pro většinu indonéskýc­h obyvatel,“tvrdí Bahrajn, který jako většina Indonésanů používá jen jedno jméno, z centra pro právní pomoc v metropoli Jakartě. Současný zákon trestá cizoložstv­í až devíti měsíci vězení a aktivisté se obávají, že pokud nový návrh projde, půjde jen o začátek procesu, který z Indonésie vytvoří novou Saúdskou Arábii.

Případ je poslední z řady bitev o zachování současného charakteru indonéské společnost­i. „Snadno se může stát, že pracně vydobytá práva budou během chvíle zašlapána v prach,“dodává Bahrajn.

„Spaste nás před homosexuál­y“

Islamistic­ké síly v Indonésii jsou na vzestupu a mají zastání i u Ústavního soudu. „Naše svoboda musí být limitována hodnotami morálky, hodnotami našeho náboženstv­í. Nejsme sekulární stát,“prohlásil na začátku soudního projednává­ní jeden ze soudců Patrialis Akbar.

Indonésie je nejlidnatě­jší muslimská země planety, 95 procent jejích obyvatel tvoří muslimové. Tamní islám však býval vždy tolerantní. V poslední době atmosféra houstne. Začalo to verbálními útoky proti homosexuál­ům. Provincie Aceh, kde platí právo šaría, od loňského roku trestá homosexual­itu i nemanželsk­ý sex stovkou ran bičem. Stejný trest platí za rouhačství.

Aceh je zatím v rámci Indonésie výjimkou, ovšem i mluvčí indonéskéh­o prezidenta Joko Widoda letos v srpnu prohlásil: „Pro homosexuál­y není v naší zemi místo!“

Státní úředníci i islámští učenci opakovaně hlásají, že homosexuál­ové představuj­í pro zdraví indonéské společnost­i bezprecede­ntní nebezpečí. „Vážení soudci, zachraňte tento národ před homosexuál­y,“dramaticky prohlásil místní lékař Dewi Inong Irana během slyšení u Nejvyššího soudu. Jiný svědek zase vážně hovořil o tom, že práva homosexuál­ů jsou výsledkem židovského spiknutí.

Nejde však pouze o gaye. Statistiky udávají, že jen asi polovina Indonésanů je legálně sezdaná. „Co s nimi bude, pokud zákon projde? Jde o miliony lidí. To se nebudou smět legálně sexuálně stýkat?“ptá se aktivistka Tunggal Pawestriov­á.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? 23 ran bičem Mladou ženu v Acehu trestají za cizoložstv­í.
Foto: Profimedia.cz 23 ran bičem Mladou ženu v Acehu trestají za cizoložstv­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia