MF DNES

Z Prahy do Indie. Majitel Prazdroje přesouvá oddělení

- Zuzana Kubátová s přispěním Petra Wojnara

V krachující těžební firmě OKD houstne atmosféra. Odboráři vytáhli do boje za nadstandar­dní odstupné, které zaměstnanc­ům při propouštěn­í zajišťuje kolektivní smlouva. Objevují se i požadavky na další finanční podporu od státu.

Debata o tom, zda firma dodrží sociální program, zahrnující až 12 měsíčních platů pro propouštěn­é, vrcholí v době, kdy finišuje práce manažerů OKD na reorganiza­čním plánu. Ten má firma předložit soudu do 9. prosince.

Plán navrhne tempo a harmonogra­m útlumu jednotlivý­ch dolů v příštích letech. Načrtne náklady na útlum i předpoklad dalšího hospodařen­í OKD. Vyčíslí, jakou část ze svého obřího dluhu budou OKD schopny z výnosů těžby zaplatit. A kolik ze svých pohledávek budou muset věřitelé odepsat.

Celkem OKD dluží zhruba 550 věřitelům šest miliard korun – a to správce přihlášky největších věřitelů, nárokující­ch si 17 miliard, v přezkumném řízení odmítl.

Podle odborářů je už jasné, že se

Aleš Černý redaktor MF DNES

Největší světová pivovarská skupina Anheuser-Busch InBev (AB InBev) přesouvá jedno ze svých oddělení z pražského Chodova do indického Bangalore. O práci tím v Praze přijde přibližně šedesát lidí. Plzeňského Prazdroje, který nyní nadnárodní gigant prozatímně vlastní, se změna nedotkne.

Přibližně šedesátka pražských zaměstnanc­ů se zprávu dozvěděla začátkem října. V následujíc­ích měsících část z nich čeká výjezd do Indie, má nejztrátov­ější šachta, Důl Paskov, zavřít do konce ledna 2017.

Jak uvedl pro MF DNES šéf hornických odborů v OKD Jaromír Pytlík, je na odstupné pro horníky z Paskova podle kolektivky třeba asi 400 milionů korun. Odbory tvrdí, že jim firma už sdělila, že na sociální program v tomto rozsahu nemá. A nehodlají se s tím smířit. Žádají odstoupení představen­stva i dozorčí rady OKD (s výjimkou zástupců státu). A naznačují, že by mohly přistoupit i ke stávce a protestům.

Konkurz nechceme, ale...

„Pro stávku v této chvíli není zákonný důvod. Uvidíme, jak bude reagovat představen­stvo i dozorčí rada. Pokud se situace nezlepší, budeme nuceni udělat další opatření,“cituje Pytlíka agentura ČTK. „Budeme činit v souladu se zákonem. Může však dojít k nečekaným událostem, nepokojům na šachtách a podobně,“dodal odborář pro MF DNES.

Pokud by firmu zachvátily stávky a nepokoje, nalomilo by to křehkou důvěru obchodních partnerů, kterou už tak nahlodává insolvenčn­í řízení. Odborářské protesty by tak mohly zhatit reorganiza­ci a celou firmu strhnout do konkurzu. Udržení těžby na perspektiv­ních dolech by

Hádka o sociální program se odrazí v reorganiza­čním plánu.

během kterého budou školit kolegy, kteří po nich přibližně od půlky příštího roku práci převezmou.

Jde o oddělení „order to cash“, tedy tým převážně vysokoškol­sky vzdělaných lidí zpracováva­jících příchozí platby, respektive zajišťujíc­ích proces následujíc­í po doručení piva k zákazníkům.

Mluvčí Ab Inbev pro Evropu Kathleen van Boxelaerov­á přiznává, že krok je motivován úsporami. „Abychom byli konkurence­schopní na rychle se vyvíjející­m pivovarnic­kém trhu, musíme činit kroky, které podpoří společnost z dlouhodobé­ho hlediska. K tomu patří i zefektivňo­vání obchodního modelu tím, že redukujeme náklady,“zdůvodnila přesun části pracovníků z Prahy do indické pobočky.

AB InBev může přijít o práci po přesunu oddělení do indického Bangalore. z belgické, brazilské a americké pivovarské skupiny, začal pražskou pobočku budovat před přibližně deseti lety. Dnes v chodovskýc­h kanceláříc­h pracuje k pěti stům lidí, přičemž asi polovina přibyla v posledních dvou letech.

Jejich hlavním úkolem je zajišťovat evropské prodeje a distribuci značek z portfolia pivovaru. Mezi ty patří hlavně americký Budweiser (tedy pivovar soudící se o značku s českým Budějovick­ým Budvarem), mexická Corona nebo belgické Stella Artois či Hoegaarden.

Poslední dobou je pivovarská skupina čím dál víc spojena i s českými pivy. V létě 2014 koupila menší z českobuděj­ovických pivovarů – Samson. Hlavně však během loni oznámené fúze se světovou dvojkou SAB Miller získala do portfolia i největší českou pivovarnic­kou skupinu Plzeňský Prazdroj. „S přesunem části zaměstnanc­ů z Prahy do Indie nemá spojení se SAB Millerem nic společného,“řekla Van Boxelaerov­á.

Změny se českého Prazdroje nedotknou. Ten sice od půlky října patří spolu s dalšími aktivy SAB Milleru skupině AB InBev, ale podmínkou regulátorů byl jeho následný prodej. Česká pivovarnic­ká jednička se tak nachází v jakémsi mezidobí.

„Došlo k vyčlenění podniků střední a východní Evropy, evropského týmu na nadnárodní úrovni a ostatních vybraných zaměstnanc­ů globálních úseků ze zbylé skupiny AB InBev/SAB Miller, aby byla zajištěna pokračujíc­í konkurence­schopnost podniků střední a východní Evropy a jejich fungování nezávisle na zbytku skupiny AB InBev až do dokončení prodeje,“vysvětluje aktuální stav mluvčí Prazdroje Jitka Němečková. Oddělenou organizaci řídí generální ředitel Prazdroje Paolo Lanzarotti pod dohledem kontrolníh­o správce – firmy Mazars, která podléhá Evropské komisi.

 ?? Foto: ČTK ?? Hornické odbory hrozí Pokud by horníci z OKD začali skutečně stávkovat, mohli by ohrozit záchranu celé firmy.
Foto: ČTK Hornické odbory hrozí Pokud by horníci z OKD začali skutečně stávkovat, mohli by ohrozit záchranu celé firmy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia