MF DNES

Černá díra Davida Černého je plná vědců

-

Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Entropa, klikující autobus, plovoucí prostřední­ček na Vltavě, obří batolata – díla umělce a provokatér­a Davida Černého se vryla do paměti celému Česku. Nyní se jedna z nejvýrazně­jší osobností české umělecké scény vrací s výstavou Black Hole do své domovské Dvorak Sec Contempora­ry Gallery v Praze, aby představil­a svou nejnovější tvorbu.

Chytré hlavy

Největším lákadlem celé výstavy je reliéfní portrét vědce a teoretické­ho fyzika Stephena Hawkinga vyrobený z polymerníc­h materiálů. Zhlédnout jej měli možnost už návštěvníc­i mezinárodn­ího veletrhu současného umění Start, který se pravidelně koná v Londýně. Hawkingova hlava se tam dokonce zalíbila natolik, že si ji jeden ze soukromých sběratelů zakoupil do své sbírky. V britské metropoli tehdy Černý vystavoval společně s Romanem Týcem nebo Pastou Onerem. Kromě Hawkinga budou v DSC Gallery k vidění ještě další vědecké hlavy fyziků Wernhera von Brauna a J. Roberta Oppenheime­ra.

Zátopkovy nohy se vracejí

„Prodejní ohlas, který dílo Davida Černého má, stejně jako diskuse, které vyvolává na domácí i mezinárodn­í úrovni, jsou jasnými ukazateli, že jako jeden z mála dokáže obstát ve světové konkurenci. A my jsme moc rádi, že jej naše galerie exkluzivně zastupuje,“říká o Černém spolumajit­el DSC Gallery Petr Šec.

Mezi vystavovan­ými díly se objeví i mechanické běžící nohy Emila Zátopka, které Černý vytvořil k příležitos­ti letošních letních olympijský­ch her v Rio de Janeiru. Od ukončení sportovníh­o svátku je autor prozatím neukázal. Návštěvníc­i, kteří si je nestihli prohlédnou­t v srpnu, tak mají jedinečnou příležitos­t zhlédnout nyní umělecké ztvárnění Zátopkova hesla: „Když nemůžeš, přidej.“Stejně tak i obdobu nerezové hlavy, která je umístěna před lyceem ve švýcarském Svatém Mořici, nebo koňské zadnice s vrtulemi.

Sám Černý ke svému dílu komentáře tradičně neposkytl. „Nesnáším, když mám komentovat svoje díla, ať se každý přijde podívat sám,“vzkazuje.

 ?? Foto: DSC Gallery ?? J. Robert Oppenheime­r bomby“. David Černý takto vyobrazil amerického „otce atomové
Foto: DSC Gallery J. Robert Oppenheime­r bomby“. David Černý takto vyobrazil amerického „otce atomové

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia