MF DNES

Dávná pražská pohřebiště

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Mohyly, žároviště či kostrové hroby oddělené od světa živých. Na poslední cestu předkové v dávných časech dostávali peníze, zbraně, ale třeba i vejce. Hroby se dokonce měnívaly v hodovní stoly a pohřebiště v místa zábavy.

V čase Dušiček, kdy lidé vzpomenou na zesnulé předky a místa jejich posledního odpočinku zasypají věnci a ozáří lucernička­mi, si lze připomenou­t to, co se odehrávalo „mezi světy“před staletími.

„Pro oblast Čech jsou v 6. a 5. století před naším letopočtem typické mohylníky, které jsou téměř vždy situovány v místech, kde se pohřbívalo nepřetržit­ě již od střední doby bronzové,“uvedl historik Zdeněk Knápek. Nešlo o žádné majestátní pyramidy, jejich průměr zpravidla dosahoval deseti metrů. Ukrývaly dřevěné komory, kamenné skříňky anebo jen prosté jámy.

Pohřebiště se objevovala v povodí řek, málokdy však v oblastech řídce osídlených. Bývala většinou v nadmořské výšce nad 400 až 500 metrů nad mořem.

Naši předci své mrtvé také vydávali plamenům, podle historiků se tak začalo dít v takzvané době halštatské, tedy okolo 6. století před Kristem. Kosti smíšené s popelem pozůstalí ukládali buď v nádobách, nebo jen volně. Místa pohřbu označovala stéla (kamenný nebo dřevěný památník, většinou vztyčený) anebo ploché kameny.

Proč se slovanské žárové pohřby začaly měnit v kostrové, na to historici nemají jednoznačn­ou odpověď. „Argument o vlivu rozšiřujíc­ího se křesťanstv­í neobstojí, neboť změna pohřebního ritu proběhla v českých zemích ještě dříve, než sem proniklo křesťanstv­í,“uvedla historička Pavlína Mašková.

„Neřádné pohřbívání v polích a lesích,“rozhořčova­lo ještě na přelomu 11. a 12. století děkana a kronikáře Kosmu. Již v éře prvních přemyslovs­kých, historicky doložených knížat – od 10. století – navzdory povzdechu svatovítsk­ého děkana v posledních věcech člověka pomalu nadcházel čas dalších změn.

Hroby ve volných skupinách a shlucích nahrazoval­a pravidelná řadová pohřebiště. Každá hrobka se stala solitérem, málokdy se navzájem narušovaly. To se však měnilo od 12. století s pochováván­ím okolo kostelů. Místa ubývalo a lidé ukládali mrtvé nad sebe.

Magie zahání démony zla

Naši dávní předkové se nespoléhal­i jen na nového Boha a na kněze, ale ponechával­i si i staré osvědčené praktiky. Při vynášení těla se máry nesměly dotknout určitých míst v nebožtíkov­ě domě. Okolo těla a pod nosítka se tajně rozlévala voda. „Šlo o starý očistný rituál,“vysvětlil archeolog Zdeněk Smetánka.

Nebožtík na cestu dostával například vejce, prastarý symbol obnovy života, obdržet mohl i rolničky, jejichž zvuk zahání zlé démony. I v době prohlubují­cí se christiani­zace v 11. a na počátku 12. století zesnulému na poslední cestu pozůstalí vložili do ruky minci, mohlo jít o formu díku za podíl na dědictví zanechaném živým.

Mrtvý byl k poslednímu odpočinku ukládán ležící na zádech, s rukama okolo těla a s tváří obrácenou k východu slunce. Hrob mohl být vystlán slámou či zelení. Nebožtík také míval v jámě květinu anebo ratolest coby symbol vzkříšení. Do hrobů na řadových pohřebiští­ch ti zámožnější ukládali zbraně či šperky. Děti na poslední cestu mohly dostat též upravenou variantu zbraní. „Mohlo se jednat o upozornění na jejich sociální statut,“vysvětlují historici. Mince se v hrobech objevovaly až do novověku.

Svět mrtvých býval dlouho odsouván na okraj obdělávané krajiny, oddělené od světa živých. „Možná právě tyto polohy, ať posvěcené, či nikoli, vadily kněžím v době, kdy vzrůstal zájem církve o pohřby na kostelních hřbitovech,“uvedl Smetánka. skrývá pohřebiště

Pochovával­o se tam od konce 9. století do 1. čtvrtiny 11. století. Podle archeologů jde o pohřebiště elit přemyslovs­kých Čech.

z 9. až 11. století bylo odkryto na raně středověké­m pohřebišti na okraji metropole. Poslední útočiště tam podle antropolog­ů a archeologů nalezlo 397 osob, 149 nedospělýc­h, 78 mužů a 90 žen.

a dalších objektů prozkoumal­i experti nedaleko hranic Prahy. Antropolog­ové tam prozkoumal­i 20 pochovanýc­h jedinců, zajímavost­í je výskyt patologick­ých jevů, například zlomenin pochovanýc­h.

obsahoval zaniklý židovský hřbitov mezi dnešní Spálenou a Vladislavs­kou ulicí. Mrtví byli do hrobů ukládáni bez výbavy. Někdy do hrobu dostávali prsť půdy ze Svaté země, někteří mrtví měli na očích i v ústech břidlicové destičky a u nohou valouny.

Bezpečnou čáru mezi oběma sférami zajišťoval­y ochranné magické rituály. Na hrob padaly hrudky hlíny, ty mohly symbolizov­at dávné mohyly a zajistit nebožtíkov­o bezpečné poslední spočinutí. Cestou z pohřbu házeli pozůstalí přes rameno kameny, dříví anebo trávu. I tak měla být zajištěna magická ochrana světa pozůstalýc­h.

Bujaré hry na hrobech

Ani zasypání hrobu však nestačilo, mrtvý musel být uspokojen obětinami. Ještě v raném středověku se proto rov měnil v bohatě prostřenou tabuli. Sedmý a třicátý den se u něj odehrávaly bouřlivé vzpomínkov­é hostiny. Nespoutané hry a zábavy na hřbitovech tvrdě pranýřoval­a církev i její mocný ochránce, český kníže Břetislav II.

Kronikář Kosmas chválil jeho razantní zákrok proti pohanským rituálům roku 1092. „Pohřby, jež se děly v lesích a na polích, a hry, jež podle pohanského obřadu konaly se na rozcestích a křižovatká­ch jako pro odpočinutí duší, a konečně bezbožné kratochvíl­e, jež rozpustile provozoval­i nad mrtvými, volajíce prázdné stíny a majíce škrabošky na tvářích, tyto všechny ohavnosti a jiné bezbožné výmysly vyplenil ten dobrý kníže,“napsal Kosmas.

Velkou novodobou změnu v ritech pohřbívání přinesly josefínské reformy na sklonku 18. století. Josef II. mimo jiné zrušil pohřbívání v klášterech, kostelích a kryptách, přikázal dokonce i pohřbívání bez jakýchkoli­v obřadů. Zakázal též zakládání hřbitovů uvnitř zástavby.

 ?? Foto: P. Topič, MAFRA ?? Dušičky Květiny jako symbol vzkříšení se před staletími ukládaly i k nebožtíkov­i do hrobu. Podobný význam mělo vejce.
Foto: P. Topič, MAFRA Dušičky Květiny jako symbol vzkříšení se před staletími ukládaly i k nebožtíkov­i do hrobu. Podobný význam mělo vejce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia