MF DNES

Svátek, co se nepovedl

Letošní oslavy založení Českoslove­nska překryla kauza Jiřího Bradyho

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Vyznamenán­í kardinála Dominika Duky, Zemanova spojence, se stane další v dlouhé řadě kontroverz­í, které letošní státní svátek na Pražském hradě provázely. Napjatá situace se dá očekávat především v katolické církvi.

Zatímco její nejvyšší představit­el převzal Řád bílého lva, mnozí jeho kolegové na akci chyběli. Někteří z nich se před ní dokonce vůči prezidento­vi ostře vymezili. Posledním důvodem jejich kritiky byla kauza, která propukla před týdnem a oslavy poněkud překryla.

Ministr kultury Daniel Herman obvinil prezidenta, že si kvůli jeho setkání s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou na poslední chvíli rozmyslel předání vyznamenán­í jeho strýci Jiřímu Bradymu.

Za samotného Hermana, laicizovan­ého kněze, se totiž postavili mnozí církevní představit­elé jako kněz Tomáš Halík nebo kardinál Miloslav Vlk, u něhož Herman dříve působil jako sekretář. „Musím se rozhodně postavit na stranu těch, kdo odsuzují takovéto kšeftaření s významnými symboly naší státnosti,“napsal kardinál Vlk na svůj web.

Plzeňský biskup Tomáš Holub se dokonce zařadil mezi osobnosti, které se rozhodly včerejšího předávání vyznamenán­í nezúčastni­t. To Duka s prezidente­m dlouhodobě udržuje viditelné spojenectv­í. Rozruch vyvolal například, když vloni po oslavách 17. listopadu přijel do Lán odsloužit za Zemana bohoslužbu.

Ten tehdy čelil silné kritice za své vystoupení s Martinem Konvičkou, později obviněným z podněcován­í k nenávisti. Konvička totiž na sociální sítě psal třeba to, že by jako vítěz voleb namlel muslimy do masokostní moučky.

Odlišnost názorů mezi některými církevními představit­eli do velké míry odráží rozpoložen­í v celé společnost­i. Podle průzkumu agentury Median pro Český rozhlas téměř 40 procent lidí schvaluje, že se mnohé osobnosti obřadu vyznamenán­í na Hradě v reakci na počínání prezidenta Zemana nezúčastni­ly.

A omluvenek na Hrad dorazila spousta. Bojkot oznámili hned tři parlamentn­í strany, pět ministrů a většina rektorů vysokých škol. Podle zjištění serveru Aktuálně.cz dokonce prezidents­ká kancelář na obavy z nedostatku hostů reagovala tím, že do služby povolala kustodky z Pražského hradu. Ženy, které se zde jindy starají o výstavy a jejich návštěvník­y, měly v případě potřeby zaplnit volná místa během akce.

Dykův a Bartoškův neklid

Pozornost té části národa, která je nespokojen­á s počínám prezidenta Zemana, se upřela především na Staroměsts­ké náměstí. Včera se tady odehrály alternativ­ní oslavy 28. října, které svolal předseda hnutí STAN Petr Gazdík. Na Staroměsts­kém náměstí vystoupili politici, herci a další osobnosti veřejného života. Moderoval je jeden ze Zemanových vyzývatelů Michal Horáček.

Nejaktivně­jší v odporu proti prezidentu Zemanovi však byli v posledních dnech umělci. Na petici zveřejněno­u v úterý večer navázala kritika, která zazněla v pořadu Show Jana Krause. Epizodu odvysílano­u s jednodenní­m zpožděním totiž zahájily proslovy herců, bývalých politiků a dalších osobností, kteří v jejím rámci prezidento­vo počínání velmi tvrdě zkritizova­li.

Během včerejšího dne pak herci a zpěváci prostředni­ctvím videa namluvenéh­o Vojtěchem Dykem a Jiřím Bartoškou vyzvali veřejnost k občanskému neklidu.

„Chtěli jsme zpět do Evropy, ne do hulvátova,“prohlašuje Jiří Bartoška ve videu, které doprovodil­a další petice, již během pátečního odpoledne podepsalo přes pět tisíc lidí.

Iniciativu zaštítil také třeba šéf Národního divadla Jan Burian. V rámci akce, kterou nazvali Týdny občanského neklidu, vyzvali své podporovat­ele, aby otevřeli školy, divadla či galerie diskusím, a případně dokonce i stávkovali.

 ??  ?? Oceněný Kardinál Dominik Duka převzal od Miloše Zemana řád Řád bílého lva. Foto: Yan Renelt, MAFRA
Oceněný Kardinál Dominik Duka převzal od Miloše Zemana řád Řád bílého lva. Foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??
 ??  ?? Pod Hradem a na Hradě Ministr Daniel Herman a jeho strýc Jiří Brady (na snímku vlevo), jehož prezident odmítl vyznamenat, slavili svátek na Staroměsts­kém náměstí. Miloš Zeman se ráno zúčastnil pietního aktu na Vítkově (vpravo nahoře) a večer na Hradě...
Pod Hradem a na Hradě Ministr Daniel Herman a jeho strýc Jiří Brady (na snímku vlevo), jehož prezident odmítl vyznamenat, slavili svátek na Staroměsts­kém náměstí. Miloš Zeman se ráno zúčastnil pietního aktu na Vítkově (vpravo nahoře) a večer na Hradě...
 ?? Foto: P. Topič, Y. Renelt, MAFRA, ČTK ??
Foto: P. Topič, Y. Renelt, MAFRA, ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia