MF DNES

Unii začínají chybět peníze kvůli migrantům i brexitu

Bez bohaté Británie a s miliony migrantů, kteří chtějí do EU, žádají europoslan­ci více peněz do rozpočtu.

- Luboš Palata zvláštní zpravodaj MF DNES ve Francii

Británie ještě ani neohlásila vystoupení z Evropské unie, ale výsledek červnového referenda, v němž se těsná většina Britů vyslovila pro odchod z Unie, už teď hýbe unijním rozpočtem. Může za to velký pokles směnného kurzu libry vůči euru, který bude znamenat, že už teď zaplatí Britové do evropské kasy výrazně méně než loni.

„Můžeme požádat Brity o více peněz, ale nemyslím, že by tato prosba byla vyslyšena,“říká německý sociálněde­mokratický europoslan­ec Jens Geier, který měl rozpočet na rok 2017 jako zpravodaj v europarlam­entu na starosti. „Podobně můžeme požádat o více peněz do rozpočtu EU další členské státy Unie, ale ani to nebude zřejmě pozitivně přijato,“dodává. Proto navrhuje, aby byly do rozpočtu zahrnuty peníze z různých pokut, které Unie získá. „Zatím se rozdělují mezi členské státy, ale měli bychom je využít k tomu, abychom pokryli deficit unijního rozpočtu.“

Pokles hodnoty libry, který snižuje výšku britského příspěvku, je přitom podle německého europoslan­ce jen předznamen­áním problémů, které na Unii čekají, až Británie skutečně vystoupí. Přestože je její příspěvek do unijní kasy díky „slevě“, kterou si vyhádala britská expremiérk­a Margaret Thatcherov­á, o něco nižší, než by odpovídalo ekonomické výkonnosti Británie, je čtvrtá největší ekonomika EU se 110 procenty průměrného unijního HDP na hlavu velice významným plátcem do unijní kasy. „Jak je vidět už dnes, nedá se zcela odhadnout, jaký bude mít brexit na rozpočet Unie vliv, a to je věc, s kterou se musíme vyrovnat,“vysvětluje europoslan­ec.

Brexit však není zdaleka jediná věc, s níž se musí unijní finance vyrovnat. Proto je podle Geiera vůbec otázka, do jaké míry se bude možné držet v příštích letech dlouholeté­ho plánu, který byl vyjednán do roku 2020, kdy mimochodem Velká Británie už v Evropské unii nejméně rok nebude. To je důvod, proč Evropský parlament požaduje po Evropské komisi a členských státech, aby se i dlouholetý rozpočet celkově změnil. Ale ne tak, aby se v něm škrtalo, ale naopak, aby v něm přibyly peníze na neočekávan­é krize typu té loňské migrační.

„Unie se potýká s velkým množstvím neočekávan­ých výzev. Když se v roce 2013 vyjednával rozpočet, přicházelo do Evropy jen malé množství běženců, teď jich máme víc než milion ročně. Musíme pochopit, že okolnosti se změnily. Musíme provést změny v mnohaletém rozpočtu do roku 2020, který je prostě překonaný,“varoval jménem Evropského parlamentu Jens Geier. „Potřebujem­e ambiciózně­jší rozpočet Unie.“

Více peněz do Středomoří

Ambiciózně­jší, tedy vyšší unijní rozpočet požaduje parlament už nyní. Oproti návrhu Evropské komise chtějí europoslan­ci v rozpočtu schváleném na zasedání parlamentu, proběhlém tento týden, zvýšení na 160,7 miliardy eur. Tedy o 4,1 miliardy eur (asi 110 miliard korun) víc, než kolik je návrh bruselské komise. O tom, zda to tak zůstane, se teď bude mezi Evropským parlamente­m a členskými státy EU několik týdnů vyjednávat.

Větší část peněz požadovaný­ch Evropským parlamente­m má jít na podporu afrických a arabských zemí kolem Středozemn­ího moře, kde jsou uprchlické tábory nebo, které jsou tranzitní země migrace či státy, odkud míří do Unie významné množství přistěhova­lců. Unie s těmito zeměmi vyjednává výměnu ekonomické podpory za pomoc při vracení a zadržování proudu migrantů do Evropy. Peníze se podle europarlam­entu mají také přidat na boj s nezaměstna­ností mladých, která je v západních zemích EU a opět hlavně na jihu Evropy velice vysoká. V Česku, kde je celková nezaměstna­nost nízká, naopak nejde o vážnější problém.

Také v návrhu rozpočtu na příští rok schváleném Evropským parlamente­m se na řešení migrační krize přesouvá významná část peněz z kohezních fondů, za něž se ve východní části EU staví například dálnice či železnice. Podle českých vládních představit­elů však Česko, ale i další chudší státy EU tyto peníze na infrastruk­turu dostanou později zpět, a to v navýšených rozpočtech na kohezní programy v příštích letech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia