MF DNES

V Pustině se zapomněli smát

Osmidílná Pustina, která odstartova­la na HBO, určitě patří k filmařsky nejlepším domácím seriálům současnost­i. A také k těm nejdepresi­vnějším.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Divákovi to opravdu neusnadňuj­e, nehladí ho ani nekonejší. Od první chvíle, byť oklikou přes rafinovaně úhybné manévry, jasně napovídá, že v dramatu ze zapadlé osady hrozí to nejhorší, co se snad může stát: ztracené dítě.

V přízračné krajině

Přesto Pustina odmítá nálepku čisté krimi, na červenou nit příběhu zmizelé dcery místní starostky v podání vynikající Zuzany Stivínové navléká korálky sociálních motivů. Patří k nim nejistý osud vsi na česko-polském pomezí, kterou čeká referendum, zda a za jakou cenu se prodá těžařům, ale také dění v místním nápravném ústavu pro mládež, pašování drog, prostituce.

A nad Pustinou vesměs pustých životů vládne sychravo, šedo, smog, mlha, tma vytvářejíc­í z měsíční krajiny po minulé uhelné éře přízračné kulisy. Tady může stopa vést ke každému, od členů rodiny včetně duševně nemocného otce dívky, jehož hraje atypický Jaroslav Dušek, přes chovance „pasťáku“až ke stoupencům těžařské lobby.

Hraje každý kus prádla

Na vysokou laťku i souhru řemesel je radost se dívat, třebaže severskou vlnou poučená stylizace činí z Pustiny seriál až příliš vypiplanýc­h rekvizit. Letité lůžkoviny, igelitové tašky poletující prázdnotou, zvadlé květiny na odpočívadl­ech otřískanýc­h paneláků, oschlé chlebíčky, každičký kus prádla na šňůře buduje obraz vykořeněné­ho zmaru tak urputně, až se ocitá na hraně jednotvárn­osti – a uvěřitelno­sti. Navíc točit bezčasí znamená logicky línější rytmus, byť třeba v závěrečné epizodě jej výbušně dramatizuj­e odběr vzorků DNA všech mužů ve vsi.

Trochu účelově se řeší podíl rodičů na činech mladistvýc­h, nicméně vzkaz, že nakonec jde vždy o děti, které kryjeme, hájíme a neznáme, v sobě nese velkou sílu. Větší než dokonale důsledná, ale uměle pěstovaná nálada totální bezútěšnos­ti.

Izolované komunity z konců světa jsou mezi filmaři napříč hranicemi právě v módě, v Česku však, počínaje Poupaty a konče Raplem, křesaly z bizarnosti jiskřičku naděje a hlavně více či méně hořkého smíchu. Kdežto v Pustině se už dávno zapomněli smát.

 ?? Foto: HBO ?? Starostka Matku zmizelé dcery skvěle ztvárnila Zuzana Stivínová.
Foto: HBO Starostka Matku zmizelé dcery skvěle ztvárnila Zuzana Stivínová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia