MF DNES

Kapustové závitky s mletým masem a rýží

-

PříPrava 40 minut vaření a Pečení 50 minut Porce Pro 5 osob 10 velkých listů kapusty sůl 1 velká cibule 1 velký stroužek česneku 600 g      mletého vepřového nebo krůtího masa pepř špetka mleté uzené papriky   špetka majoránky 1 malé vejce 5 lžic vařené rýže 1 plechovka drcených rajčat     1 lžíce másla na vymazání 5 plátků anglické slaniny 50 g strouhanéh­o sýra   

1. Listy kapusty povaříme v osolené vodě asi minutu až dvě, aby změkly, pak je zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. Silné středy listů naklepeme aby změkly, nebo je vyřízneme. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek najemno nasekáme. Mleté maso promícháme se solí, pepřem, paprikou, majoránkou, přimícháme vejce a vmícháme lžíci cibule a rýži.

2.

Na pánvi rozehřejem­e olej, orestujeme na něm cibuli, česnek, přilijeme drcená rajčata, ochutíme solí, pepřem a společně povaříme asi čtyři až pět minut. Formu na zapékání vymažeme máslem, troubu předehřeje­me na 160 °C. Ze dvou kapustovýc­h listů, menšího a většího složíme základ pro závitek, naplníme ho pětinou připravené náplně a svineme do balíčku. Do formy nalijeme rajčatovou omáčku, vložíme závitky, podlijeme trochou vody nebo vývaru a dáme zapéct zakryté poklicí nebo plátem alobalu na 30 minut.

3.

Pak alobal nebo poklici odstraníme, teplotu zvýšíme na 190 °C, závitky posypeme sýrem, zakryjeme plátky slaniny a dopečeme dalších 10 minut odkryté. Náš tip: Pro obměnu nahraďte rýži povařenými kroupami nebo jáhly.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia